«Φωτιά» και στην έμμεση φορολογία

«Φωτιά» και στην έμμεση φορολογία

(Φωτ.: Παρά τις "βόμβες" της αριστερής φορολογίας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θεωρεί θετικό το γεγονός πως στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση θα έχει στο «οπλοστάσιό» της τον γνωστό Κορεάτη, οικονομικό σύμβουλο αρχικώς του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη και εν συνεχεία του πρωθυπουργού, Γκλεν Κιμ.)

Μόνο τον αέρα που αναπνέουμε δεν έχει σκεφτεί ακόμη η πρώτη φορά Αριστερά να φορολογήσει, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που τη χωρίζει κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πάντως έχει ρίξει τον «λογαριασμό» από τα 9 δισ. ευρώ στα 5,5 δισ. ευρώ.

Ο πρώην σύμβουλος του Γιάνη, «υπερόπλο» στα χέρια Τσακαλώτου

Ευτυχώς όμως που στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει στις αρχές του επομένου μηνός η κυβέρνηση θα έχει στο «οπλοστάσιό» της τον γνωστό Κορεάτη, οικονομικό σύμβουλο αρχικώς του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη και εν συνεχεία του πρωθυπουργού, Γκλεν Κιμ, αφού, όπως παραδέχθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κυβέρνηση πρέπει να εξοπλιστεί ώστε να αντιμετωπίσει τα στελέχη του ΔΝΤ.

Βέβαια το «υπερόπλο» Κιμ οι φορολογούμενοι θα το πληρώσουν ακριβά για τις υπηρεσίες του, αφού προφανώς είναι κι αυτός ένας από τους εισηγητές της Αριστερής πολιτικής σκληρής λιτότητας που στόχο έχει την… εξίσωση όλων προς τα κάτω, ανεξάρτητα εάν ο δικός του μηνιαίος μισθός ανέρχεται σε πάρα πολλές χιλιάδες ευρώ.

Φόροι, φόροι και... φόροι

Οι «βόμβες» της αριστερής φορολογίας που εξαθλιώνουν τα νοικοκυριά και βάζουν λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, εκτινάσσοντας την ανεργία, θα ισοπεδώσουν ο,τι έχει απομείνει όρθιο στην πραγματική οικονομία, αφού, εκτός από τις επιβαρύνσεις που έρχονται στην άμεση φορολογία με τις αυξήσεις - σοκ στους φορολογικούς συντελεστές, στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και στα εισοδήματα από ενοίκια, βάζουν «φωτιά» και στην έμμεση φορολογία.
Ειδικότερα, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Liberal.gr, η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προ ημερών, κατά τις ημέρες της διαπραγμάτευσης, ότι το δημοσιονομικό κενό θα κλείσει είτε με αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ή και με άλλα μέτρα, ήταν όχι προφητική αλλά έμμεση αποκάλυψη του καλά οργανωμένου σχεδίου φορο-αφαίμαξης των πολιτών και μέσω των έμμεσων φόρων.

Τα «λάφυρα» της φορο-ληστείας «καρφιά» για τους φορολογούμενους

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια, μέχρι να επιστρέψουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη, στο ντίζελ, αλλά και στο φυσικό αέριο, ενώ πάντα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο «παρεμβάσεων» στα ποτά και στα τσιγάρα.

Η φορο-ληστεία δεν έχει τέλος φυσικά, αφού δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αύξηση των τελών κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν στο τέλος του τρέχοντος έτους οι ιδιοκτήτες οχημάτων, καθώς και οι επιβαρύνσεις στην ταξινόμηση μεταχειρισμένων ΙΧ.

Μεγάλο ερωτηματικό η τρύπα στον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο η κυβέρνηση ξέχασε να καταργήσει

Από την άλλη πλευρά ουδείς μέχρι στιγμής γνωρίζει πώς θα κλείσει η «τρύπα» των 350 εκατ. ευρώ που έχει ανοίξει στον φετινό ΕΝΦΙΑ, που «ξέχασε» να καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αφού ο εισπρακτικός στόχος και για φέτος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ.

Το πιθανότερο φυσικά «σενάριο» είναι να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για τα μεσαία και μικρομεσαία ακίνητα, μέτρο το οποίο και αυτό το μόνο που θα πετύχει είναι να «φουσκώσει» ακόμη περισσότερο το «ποτάμι» των ληξιπροθέσμων.

Εκτός βέβαια εάν και στους ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ δοθεί η δυνατότητα, όπως σχεδιάζεται να δοθεί και σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους κληρονομιάς, να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο για να αποφύγουν να δουν το όνομά τους στην τεράστια «λίστα» των οφειλετών της Εφορίας.