Φόρους ύψους 10,9 δισ. ευρώ δεν πλήρωσαν τα νοικοκυριά το 2018

Φόρους ύψους 10,9 δισ. ευρώ δεν πλήρωσαν τα νοικοκυριά το 2018

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

H  πολιτική των υψηλών φορολογικών συντελεστών που συνοδεύονται από έκτακτες φορολογίες όπως η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο εξωπραγματικός ΕΝΦΙΑ οδηγεί τα νοικοκυριά στην κατάρρευση τα οποία παρακολουθούν παραδομένα πλέον τη διόγκωση των οφειλών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το 2018 τα ληξιπρόθεσμα χρέη μεγεθύνθηκαν κατά 10,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,7 δισ. ευρώ είναι φόροι. 

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 10,9 δισ. ευρώ ενώ συνολικά τα χρέη προς το δημόσιο έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 104,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

1. Τα χρέη των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων φθάνουν στα 104,6 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που αναλογούν ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ.

2. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Δεκέμβριο ανέρχονται στα 10,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,1 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. 

3. Μόνο τον Δεκέμβριο δεν πληρώθηκαν φόροι ύψους 1,2 δισ. 

4. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,2 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,83 εκατ. φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. 

5. Σε 1.168.438 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 5,55 δισ. ευρώ παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών. 

6. Από το σύνολο των οφειλών 18,1 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης».