Φοροτεχνικοί: Πρόβλημα με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή «ΙΙ»

Φοροτεχνικοί: Πρόβλημα με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή «ΙΙ»

Για πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής «ΙΙ», κάνει λόγο με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών η οποία επισημαίνει πως λόγω αστοχίας των δικαιούχων, καθίσταται αδύνατη η ολοκλήρωση της διαδικασίας και ζητάει την επίλυσή του 

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Φοροτεχνικών «κατά την διαδικασία της αίτησης "εκδήλωσης ενδιαφέροντος" πλήθος συναδέρφων ακολουθώντας τα βήματα που είχαν ακολουθήσει κατά την διαδικασία αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιστρεπτέα προκαταβολή 1 συμπλήρωσαν μόνο την εφαρμογή με τον τίτλο "τα έσοδα μου" και δεν προέβησαν στον δεύτερο απαιτούμενο βήμα, δηλαδή την συμπλήρωση της εφαρμογής "οι εφαρμογές μου" μέσω της οποίας γινόταν η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος». 

«Ως αποτέλεσμα αυτής της αστοχίας δεν είναι τώρα δυνατή η χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων που την έχουν ανάγκη πράγμα το οποίο έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ των επιχειρηματιών και των λογιστών τους αλλά και μια γενικότερη δυσαρέσκεια των επιχειρηματιών αλλά και των λογιστών προς τους χειρισμούς της ΑΑΔΕ όσον αφορά αυτές τις πλατφόρμες». 

Πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου 30.000 αιτήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ οι ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ εξετάζουν το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Mybusiness support μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μπορούν να αποδεχθούν τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που τους έχουν εγκριθεί, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την 15η Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής προβλέπεται να διατεθεί στους δικαιούχους 1,06 δισ. ευρώ ως εξής:

- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή κατά την 1η Ιουνίου.

- 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζόμενους.

- 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους.

- 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους.

- 30.000 ευρώ για πάνω από 50 με σχέση εξαρτημένης

Για όσους και στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής αφαιρείται το ποσό που ήδη έλαβαν σ’ αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η ελάχιστη ενίσχυση δεν μπορεί να είναι για κανέναν κάτω από 2.000 ευρώ.