8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Φορολογικά

Αρχίζει νέος κύκλος ελέγχων από την ΑΑΔΕ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, 17:53
Στο μικροσκόπιο νέου κύκλου ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα μπουν σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν από το 2015 και εντεύθεν ακίνητη περιουσίας αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατ. ευρώ, που δηλώνουν τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης άνω των 100.000 ευρώ, αλλά και όσοι έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Αρχίζει νέος κύκλος ελέγχων από την ΑΑΔΕ

Τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά της εφορίας και το κρυφό «δημοσιονομικό όπλο» της κυβέρνησης

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, 09:16
Η ανάκαμψη μετά την πανδημία και τώρα ο εξωφρενικός πληθωρισμός έχουν ως αποτέλεσμα τα δηλωθέντα εισοδήματα να γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα και αυτό θα αποτυπωθεί στον φόρο εισοδήματος. Η κυβέρνηση έχει ένα κρυφό δημοσιονομικό όπλο για να παράγει δημοσιονομικό χώρο και να χρηματοδοτεί τους λογαριασμούς του ρεύματος και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης: τη μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδει.
Τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά της εφορίας και το κρυφό «δημοσιονομικό όπλο» της κυβέρνησης

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις έως τις 29 Ιουλίου

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, 10:09
Την παράταση έως τις 29 Ιουλίου, για τη διορία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών καθώς κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις έως τις 29 Ιουλίου

ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών το 2021

Τρίτη 24 Μαΐου 2022, 13:03
Σημαντική μείωση του φορολογικού βάρους για τους μισθωτούς το 2021 διαπιστώνει έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τον οργανισμό η φορολογική επιβάρυνση για τον μέσο άγαμο μισθωτό στην Ελλάδα μειώθηκε πέρυσι κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 36,7% από 38,9% το 2020, ενώ για οικογένειες με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο με μέσο μισθό, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,38 ποσοστιαίες μονάδες στο 33,2%.
Στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών το 2021

Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες με έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή

Τρίτη 3 Μαΐου 2022, 15:47
Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τον «λογαριασμό» του φόρου για τα ακίνητά τους να μειώνεται επιπλέον κατά 50% ενώ περισσότεροι από 62.000 φορολογούμενοι θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή του φόρου για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν. Σχεδόν 900.000 φορολογούμενοι δεν θα δουν καμία αλλαγή, περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021 ενώ τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα διαπιστώσουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες.
Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες με έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή

Υπερβάσεις στα φορολογικά έσοδα με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, 00:00
Ενδείξεις ότι παρά τη συσσώρευση πολλών φορολογικών υποχρεώσεων για το τέλος αυτού του μήνα το πρώτο δίμηνο της χρονιάς θα κλείσει με υπέρβαση στο σκέλος των φορολογικών εσόδων ακόμη και άνω των 200 εκατ. ευρώ, υπάρχουν στο οικονομικό επιτελείο. Αν αυτές οι ενδείξεις γίνουν… αποδείξεις, τότε τον Μάρτιο θα υπάρξει το έδαφος για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Υπερβάσεις στα φορολογικά έσοδα με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς

Πώς η μείωση της ανεργίας θα «πληρώσει» τα νέα μέτρα στήριξης

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022, 00:00
Πολύ μεγάλο δημοσιονομικό αποτύπωμα – κατά πολλούς ικανό να χρηματοδοτήσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης που θέλει να ανακοινώσει η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με τη δημοσίευση του ποσοστού της αύξησης του κατώτατου μισθού - αφήνει η μείωση της ανεργίας. Η εξέλιξη της ανεργίας το τελευταίο χρονικό διάστημα δείχνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να «επενδύσει» στη θωράκιση της αγοράς εργασίας από την έναρξη κιόλας της πανδημίας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Πώς η μείωση της ανεργίας θα «πληρώσει» τα νέα μέτρα στήριξης

«Έξυπνα» μέτρα και όχι αλόγιστες παροχές απέναντι στην ακρίβεια

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022, 22:28
Δεν είναι στα άμεσα σχέδια οι μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης. Όχι, τουλάχιστον για όσο διάστημα επικρατούν τα τεχνοκρατικά οικονομικά κριτήρια. Και αυτό γιατί το σύνολο των στελεχών του οικονομικού επιτελείου, υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις αυτού του είδους έχουν αβέβαιο οικονομικό αποτέλεσμα. Σημαίνει αυτό ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να μείνουν αστήριχτα ενώ οι τιμές θα καλπάζουν; Όχι, είναι η απάντηση που δίνουν στην κυβέρνηση.
«Έξυπνα» μέτρα και όχι αλόγιστες παροχές απέναντι στην ακρίβεια

Τι αλλάζει στον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022, 00:00
Πολύ σκληρός για να… πεθάνει θα αποδειχθεί και αυτή τη φορά ο φόρος περιουσίας. Το σενάριο που ήθελε το υπουργείο Οικονομικών να θεσπίζει ένα και μόνο φόρο κατοχή κάθε μεμονωμένου ακινήτου χωριστά ώστε και ο υποψήφιος επενδυτής να γνωρίζει εξ? αρχής τον φόρο που αναλογεί, δεν θα επιβεβαιωθεί. Για την ακρίβεια, στο νέο νομοσχέδιο θα υπάρχει όχι μία αλλά τρεις διαφορετικές διατάξεις που θα παραπέμπουν στη λογική του «κραταιού» ΦΜΑΠ.
Τι αλλάζει στον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

ΑΑΔΕ: Διακοπή λειτουργίας εφαρμογών λόγω ενοποίησης Δ.Ο.Υ.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022, 13:57
Για την περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας της Φορολογικής Διοίκησης, και με σκοπό την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων, συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), όπως ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, από 24.01.2022, ενοποιείται η Δ.Ο.Υ. Η΄ Θεσσαλονίκης με τη Δ.Ο.Υ. Καλαμαριάς, με την πρώτη να μεταφέρεται στη δεύτερη και να παραμένει η Δ.Ο.Υ. Καλαμαριάς.
ΑΑΔΕ: Διακοπή λειτουργίας εφαρμογών λόγω ενοποίησης Δ.Ο.Υ.

Λιγότεροι φόροι σε περισσότερες δόσεις το 2022

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, 00:00
Χρονιά φοροελαφρύνσεων για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους θα είναι το 2022 με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οποίος έχει ήδη μπει σε πλήρη εφαρμογή. Στα εκκαθαριστικά επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, θα εμφανιστούν φέτος οι μειωμένοι συντελεστές προκαταβολής φόρου, ενώ για τα νομικά πρόσωπα θα ενεργοποιηθεί η μείωση του συντελεστή φορολόγησης. Επίσης, σημαντικό όφελος στο εκκαθαριστικό τους θα δουν και όσοι έχουν εισοδήματα από δύο πηγές: Μισθούς και ενοίκια ή «μπλοκάκια».
Λιγότεροι φόροι σε περισσότερες δόσεις το 2022

«Μποτιλιάρισμα» στα συμβολαιογραφικά γραφεία – Η συνταγή αποσυμφόρησης

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, 00:00
Τη συνταγή που θα επιτρέψει σε ιδιοκτήτες ακινήτων και συμβολαιογράφους να ολοκληρώσουν τις προγραμματισμένες μεταβιβάσεις ακινήτων (κυρίως τις γονικές παροχές για τις οποίες καταγράφεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον) χωρίς να επωμιστούν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και το κόστος έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου ψάχνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην αγορά ότι πάει… πίσω η ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών...
«Μποτιλιάρισμα» στα συμβολαιογραφικά γραφεία – Η συνταγή αποσυμφόρησης

Τέλος στην υπερσυσσώρευση φορολογικών βαρών - Από το 2022 εξόφληση σε δύο δόσεις

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, 00:00
Μισθωτοί περιμένουν να πληρωθούν το απόγευμα της Τρίτης για να πληρώσουν με τη σειρά τους ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος μηνός Νοεμβρίου. Οι συνταξιούχοι το ίδιο, περιμένουν την πίστωση της σύνταξής τους. Σε αναμμένα κάρβουνα και οι επαγγελματίες καθώς εκτός από τους προσωπικούς τους φόρους, τρέχει η προθεσμία και για τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και για τον ΦΠΑ της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Τέλος στην υπερσυσσώρευση φορολογικών βαρών - Από το 2022 εξόφληση σε δύο δόσεις

Οι φόροι υπεραποδίδουν και «πληρώνουν» τα μέτρα στήριξης

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, 17:19
Τα στοιχεία του 10μηνου δείχνουν ότι ο «λογαριασμός» των μέτρων, συνολικού ύψους περίπου 385 ευρώ, είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από την καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του προϋπολογισμού συγκριτικά και με τους επικαιροποιημένους στόχους που αποτυπώθηκαν στην εισηγητική έκθεση. Σε μια τέτοια περίπτωση, και οι 1,1 εκατομμύρια πολίτες θα πάρουν τις οικονομικές ενισχύσεις, και ο προϋπολογισμός θα κλείσει φέτος με το πρωτογενές έλλειμμα που έχει αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο.
Οι φόροι υπεραποδίδουν και «πληρώνουν» τα μέτρα στήριξης

ΕΝΦΙΑ: Μείωση 2,5% - 3% για τους περισσότερους ιδιοκτήτες το 2022 – Πρώτη δόση τον Μάρτιο

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, 08:09
Χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων για το 2022, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του φόρου, αξίες οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές που ισχύουν σήμερα.
ΕΝΦΙΑ: Μείωση 2,5% - 3% για τους περισσότερους ιδιοκτήτες το 2022 – Πρώτη δόση τον Μάρτιο

Βεσυρόπουλος: Κανένας νέος φόρος ούτε αύξηση κανενός υφιστάμενου

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021, 16:35
Η πρόβλεψη για αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν στηρίζεται σε φοροεισπραχτικά μέτρα αλλά στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας που δημιουργείται και από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για τον προϋπολογισμό του 2022.
Βεσυρόπουλος: Κανένας νέος φόρος ούτε αύξηση κανενός υφιστάμενου

Πώς ένας ελεύθερος επαγγελματίας ζει με 767 ευρώ το μήνα;

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021, 14:01
Όταν οι 367 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι της χώρας - ελεύθεροι επαγγελματίες και απασχολούμενοι μέσω ατομικών επιχειρήσεων - δηλώνουν ότι βγάζουν τον μήνα με 767 ευρώ, κάτι στραβό συνεχίζει να συμβαίνει στη χώρα. Όταν 268 χιλιάδες από τους 367 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους δηλώνουν ότι ζουν με κέρδη κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή οι 3 στους 4, τότε είναι σίγουρο ότι δεν έχουν πειστεί όλοι για την αναγκαιότητα της φορολογικής συμμόρφωσης.
Πώς ένας ελεύθερος επαγγελματίας ζει με 767 ευρώ το μήνα;

Το στοίχημα τόνωσης της ανάπτυξης μέσω μείωσης φόρων - Τι δείχνει η ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021, 16:23
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και ταυτόχρονα να ατονίσει το κίνητρο για φοροδιαφυγή ήταν από τις βασικές - αν όχι η βασικότερη - πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης πριν ακόμη αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Με τη συμπλήρωση του πρώτου μισού της θητείας της, αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα παρά τις συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» μέσα στις οποίες ασκήθηκε η συγκεκριμένη πολιτική.
Το στοίχημα τόνωσης της ανάπτυξης μέσω μείωσης φόρων - Τι δείχνει η ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων

ΕΝΦΙΑ: Ήρθε η ώρα της πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων και των διορθώσεων

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, 15:32
Περίπου 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2021 μέσα στην εβδομάδα. Οι δόσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου πληρώνονται άμεσα, ενώ η ΑΑΔΕ έστειλε σχετική ενημέρωση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των φορολογουμένων καλώντας τους να εκδώσουν το εκκαθαριστικό τους και πώς μπορούν να το εντοπίσουν στην ψηφιακή πύλη myAADE.
ΕΝΦΙΑ: Ήρθε η ώρα της πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων και των διορθώσεων

ΑΑΔΕ: Στη φάκα έξι εταιρείες πωλήσεων μέσω διαδικτύου για φοροδιαφυγή

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, 07:11
Μη έκδοση αποδείξεων, μη δήλωση εισοδημάτων, ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ: αυτά είναι τα ευρήματα ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε έξι επιχειρήσεις που επιδίδονται κυρίως σε πωλήσεις μέσω Διαδικτύου. Η συνολική φοροδιαφυγή φτάνει τα 1,7 εκατ. ευρώ, με πάνω από το 50% του ποσού αυτού να αφορά... συνταξιούχο.
ΑΑΔΕ: Στη φάκα έξι εταιρείες πωλήσεων μέσω διαδικτύου για φοροδιαφυγή