Φόροι 10 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Φόροι 10 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Φόρους ύψους 10 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους φορολογούμενοι και επιχειρήσεις για τα ακίνητα που διαθέτουν, τα αυτοκίνητα, τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας, τμήμα από τα οποία η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει για την επικοινωνιακή της πολιτική.

Σχεδόν ένα δισ. ευρώ εξ αυτών θα τα διαθέσει σε μερίσματα και επιδόματα για να κατευνάσει το θυμό των πολιτών, καθώς τα φετινά εκκαθαριστικά είναι «τσουχτερά» για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 25.000 οι οποίοι κατά μέσο όρο θα καταβάλλουν 40% υψηλότερο φόρο συγκριτικά με τα εκκαθαριστικά του 2016.

Εάν συνυπολογισθούν και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές το ποσοστό των επιβαρύνσεων προσεγγίζει το 50-60%. Από το τέλη του προηγούμενου μήνα μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019 οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο τους ανωτέρω φόρους. Εάν οι φορολογούμενοι ξεκινούσαν την πληρωμή των φόρων που τους αναλογούν από τον Φεβρουάριο εκάστου έτους, ο επιμερισμός τους θα ήταν σωστότερος, ενώ οι υπόχρεοι θα είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

Ειδικότερα, οι φόροι ύψους 10 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν το δεύτερο εξάμηνο το έτους κατανέμονται ως εξής:

1. Φόρος εισοδήματος

Συνολικά 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 3,3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση καταβλήθηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα (χωρίς να είναι γνωστό ακόμα πόσοι φορολογούμενοι κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους) και οι επόμενες δύο πληρωμές πρέπει να γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τα τέλη Νοεμβρίου αντίστοιχα.

2. ΕΝΦΙΑ

Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ανωτέρω ποσό τα 2,65 δισ. ευρώ εισέρχονται στον κρατικό κορβανά εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων φορολογούμενων να πληρώσουν τους φόρους τους . Σημειώνεται ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες οδηγούν σε σημαντική αύξηση του ΕΝΦΙΑ για 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Από την ακτινογραφία των αντικειμενικών αξιών προκύπτει σε πολλά προάστια της Αττικής, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 και 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές εκτινάχθηκαν στα ύψη και συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 300, 500 και 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αυξήσεις οι οποίες οδηγούν σε υψηλότερο φόρο που φθάνει όπως προαναφέρθηκε ακόμα και τα 1.500 ευρώ, καθώς εκτοξεύεται στα ύψη ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

3. Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ.

4. Τέλη κυκλοφορίας

Επίσης, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.