Φωνάζουν πολύ για να συμφωνήσουν ησύχως…

Φωνάζουν πολύ για να συμφωνήσουν ησύχως…

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Aν ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει μια διαφορετική καριέρα π.χ. αυτή του πωλητή αυτοκινήτων θα είχε σίγουρα μια μεγαλύτερης διάρκειας και περισσότερο προσοδοφόρο καριέρα.

Η αδιαμφισβήτητη ικανότητά του να παρουσιάζει σε κάθε ακροατήριο μια διαφορετική ιδανική εικόνα της πραγματικότητας, δημιουργεί διαρκώς την αίσθηση ότι κάτι εξελίσσεται, κάτι βελτιώνεται ενώ η αλήθεια είναι πάντα διαφορετική.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο κομματικό του ακροατήριο, ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για «μονομερείς ενέργειες», για «γενναίες πρωτοβουλίες», για «μεταμνημονιακές συγκρούσεις με τους δανειστές» όχι μόνο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και για τις περιβόητες 120 δόσεις και για τις παροχές και για τον κατώτατο μισθό.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος άνθρωπος, ο Έλληνας πρωθυπουργός διασφαλίζει προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι ο διαβόητος νόμος Κατσέλη καταργείται οριστικά.

Δημιουργεί ένα νέο και ΕΝΙΑΙΟ νομοθετικό πλαίσιο, για ΟΛΟΥΣ τους δανειολήπτες και ότι στο εξής δεν θα υπάρχουν «μεταβατικές διατάξεις και καταστάσεις» δεν θα υπάρχουν δανειολήπτες «προ και μετά τον Νόμο Κατσέλη» και φυσικά το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα διασφαλίζει ότι τα «κόκκινα δάνεια» θα «πρασινίσουν» αμέσως ώστε να είναι εύκολα μεταβιβάσιμα στα εξειδικευμένα funds.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει αύριο στη Βουλή ένα «νόμο πλαίσιο» που θα καλύπτει το κενό μετά τη λήξη ισχύος του άρθρου 9 του ν. 3869/2010, αφήνοντας επίτηδες ανοικτές όλες τις σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες, που ουσιαστικά εξαιρούν χιλιάδες δανειολήπτες, από το καθεστώς προσωρινής προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

 Υιοθετεί σιωπηρά όλους τους περιορισμούς και τα όρια που θέτει η Φρανκφούρτη, αλλά με διατυπώσεις που θα επιτρέπουν «ευέλικτες» νομικές και κυρίως πολιτικές ερμηνείες. 

Την ίδια όμως στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας ικανοποιεί τους «θερμόαιμους» αγωνιστές του κόμματός του, για να μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ως διέξοδο εκλογικής διαφυγής, όταν διαπιστώσει ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα (αναδρομικά, μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις και ασφυκτική φορολογία…) είναι πλέον μη διαχειρίσιμα….

 Ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει απεγνωσμένα μια «ιδανική ημερομηνία» και μια καλή αφορμή για την προκήρυξη των εκλογών.

Ως καλός πωλητής ωστόσο κρύβει καλά τον πραγματικό του σκοπό και παρουσιάζει σε κάθε ακροατήριο την εικόνα που θα ήθελε να ακούσει…