Folli Follie: Τα επόμενα «καυτά»... ντέρμπι της πολύκροτης υπόθεσης

Folli Follie: Τα επόμενα «καυτά»... ντέρμπι της πολύκροτης υπόθεσης

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ιδιαίτερα «καυτό» αναμένεται το προσεχές φθινόπωρο για την υπόθεση της Folli Follie, καθώς ο κλοιός γύρω από τη διοίκηση του ομίλου θα σφίγγει ολοένα και περισσότερο, τόσο από την πλευρά της εισαγγελίας, υπό τον έμπειρο Ιωάννη Δραγάτση, όσο και από τους προμηθευτές και τις διεθνείς φίρμες που εκπροσωπεί, τους ομολογιούχους αλλά και τους μετόχους.

Μπορεί να πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ήταν ασήμαντα μπροστά στη ζημιά και στην καταστροφή που έχει προκληθεί σε μετόχους και ομολογιούχους, αλλά και στην ευρύτερη αγορά που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα αναξιοπιστίας των τελευταίων πολλών ετών, όμως τα (πιο) σοβαρά για τη διοίκηση της Folli Follie είναι μπροστά.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ιδιαίτερα καυτός για τον όμιλο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κλήση στον εισαγγελέα, τις αγωγές ομολογιούχων και μετόχων, τις αντιδράσεις των προμηθευτών και των διεθνών brands, την ετυμηγορία των Ernst & Young και Alvarez and Marshal, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι στις 12/9 θα επιτύχει να κερδίσει τη δικαστική προστασία από τους πιστωτές.

Εισαγγελέας

Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι η... μητέρα των μαχών θα δοθεί στην εισαγγελία, όπου ο πέλεκυς εις βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου θα είναι πραγματικά... βαρύς. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης επιβεβαιώσει το κακούργημα της χειραγώγησης και τεκμηριώσει ότι υπήρξε απάτη, κατάχρηση της αγοράς, καταστρατήγηση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή.

Οι ποινές για τέτοια αδικήματα – κακουργήματα μπορούν να φτάσουν έως και κάθειρξη δέκα ετών, βάσει του Ποινικού Κώδικα.

Ομολογιούχοι

Παράλληλα, οι ομολογιούχοι του εξωτερικού δρομολογούν ενέργειες για να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους. Η ανάκληση της έκθεσης οικονομικού ελέγχου για τη χρήση του 2017 από την εταιρεία Ορκωτών Λογιστών ECOVIS στις 16 Ιουλίου, θεωρείται «πιστωτικό» γεγονός, καθώς γκρεμίζει – ακυρώνει εκ των πραγμάτων τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον όμιλο και στους ομολογιούχους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που μόλις μια εβδομάδα μετά την ανάκληση του ισολογισμού, η διοίκηση της Folli Follie, μπροστά στο φόβο κλιμάκωσης αγωγών από ομολογιούχους και άλλους, στις 23 Ιουλίου κατέθεσε αίτηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές την οποία και έλαβε, ενώ η κύρια εκδίκαση θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου.

Στόχος λοιπόν της κίνησης της οικογένειας Κουτσολιούτσου είναι να μπορέσει να κερδίσει χρόνο, να καθυστερήσει όσο μπορεί τις διαδικασίες από τυχόν επιθετικές κινήσεις των ομολογιούχων, έτσι ώστε να προστατεύσει περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι «καθαρά», δηλαδή δεν έχουν δοθεί (ακόμη) ως εγγυήσεις. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ζητήθηκε η προστασία όχι μόνο της εταιρείας αλλά και των φυσικών προσώπων.

Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι στις 12 Σεπτεμβρίου η εταιρεία θα λάβει τη νέα 4μηνη δικαστική προστασία, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη  συγκεκριμένου ποσοστού προμηθευτών, κάτι που δεν καθόλου είναι εγγυημένο, τουλάχιστον όπως έχει διαμορφωθεί τώρα η κατάσταση.

Δεν είναι επίσης σίγουρο ότι οι τράπεζες θα στηρίξουν μια τέτοια απόφαση, ενώ έως τότε θα έχουν κλιμακωθεί και οι αγωγές κατά του FF Group από ομολογιούχους και μετόχους.

Συνεργάτες - προμηθευτές

Σε εύλογο αναβρασμό βρίσκονται και όλοι οι συνεργάτες του ελληνικού ομίλου στις 26 χώρες και τις τρεις ηπείρους που δραστηριοποιείται. Οι μεγάλες φίρμες που αντιπροσωπεύει ο όμιλος στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Ασία, ψάχνονται, καθώς η «βιτρίνα» έχει πληγεί σημαντικά πλέον.

Ακόμη δεν φαίνεται να έχουν «σπάσει» συμβόλαια, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στο μέσο της σεζόν και υπό το κράτος πανικού, όμως το σίγουρο είναι ότι οι μεγάλες φίρμες ψάχνονται ήδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, οι μεγάλες φίρμες των εμπορικών σημάτων (Nike, Converse, Juicy Cuture κ.λπ.) δεν δεσμεύονται από την προστασία του άρθρου 106 α και μπορούν να διακόψουν τη συνεργασία και να επιλέξουν άλλους αντιπροσώπους.

Αν σ'' όλα αυτά, προστεθεί και ο βραχνάς της ρευστότητας που σύμφωνα με πληροφορίες αρχίζει πιέζει τον όμιλο, καταλαβαίνουμε ότι τα μέτωπα της διοίκησης Κουτσολιούτσου, είναι πολλαπλά και δύσκολα.

Η ετυμηγορία των ΕΥ και Alvarez and Marshal και η Rothschild

Παράλληλα, έως το τέλος Αυγούστου αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των εταιρειών Ernst & Young και Alvarez and Marshal που πραγματοποιούν οικονομικούς ελέγχους σε Ελλάδα, εξωτερικό και Κίνα. H Ernst & Young κάνει έλεγχο στα οικονομικά μεγέθη, στα ταμειακά διαθέσιμα και στις εμπορικές απαιτήσεις, ενώ η Alvarez & Marsal υλοποιεί τη δικανική εγκληματολογική αξιολόγηση (forensic evaluation) έχοντας και την ευθύνη να «σκανάρει» τα δεδομένα που ισχύουν στις δραστηριότητες στην Ασία.

Και όλα αυτά, ενώ εντείνονται οι φήμες ότι η πρόσληψη από τη διοίκηση Κουτσολιούτσου της Rothschild «βλέπει» στην επόμενη ημέρα του ομίλου, ήτοι κατ'' αρχήν το «σπάσιμο» σε good και band, κατά τα πρότυπα τραπεζών, σε μια προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής και «ευρωπαϊκής» Folli Follie. Αυτό περιλαμβάνει εκ βάθρων αναμόρφωση του ισολογισμού με προσαρμογή στα νέα δεδομένα, ενώ στο βάθος, κάποιοι βλέπουν και πώληση της εταιρείας...  

Η παραίτηση Φρ. Γρατσώνη

Και μέσα σ'' όλα αυτά, χθες ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Folli Follie Φραγκίσκος Γρατσώνης, υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ βεβαίως θα παραμείνει στη διάθεση της Επιτροπής Ελέγχου για όσο διάστημα κρατήσει η διαδικασία διαλεύκανσης.

Επρόκειτο για τον άνθρωπο που είχε τα «κλειδιά» των οικονομικών του ομίλου, ενώ την περασμένη Πέμπτη η Ε.Κ. του είχε επιβάλει πρόστιμο 160 χιλ. ευρώ για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και πρόστιμο 40 χιλ. ευρώ για μη παροχή ζητούμενων στοιχείων.

Μάλιστα, είναι η δεύτερη παραίτηση του κ. Γρατσώνη μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες καθώς στις 12 Ιουνίου, δηλαδή 38 ημέρες μετά το «σκάσιμο» του σκανδάλου FF Group, είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του γνωστού Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Το εν λόγω ταμείο μάλιστα, διαθέτει 643.887 μετοχές της Folli Follie, ήτοι ποσοστό 0,96%.