Folli Follie: Κύριοι... αυτά έχουμε, αυτά δίνουμε

Folli Follie: Κύριοι... αυτά έχουμε, αυτά δίνουμε

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Θρίλερ τριών εβδομάδων «τρέχει» για το μέλλον της Folli Follie, μετά την εξειδίκευση των δεδομένων του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης που παρουσιάστηκε από τη διοίκηση στους ομολογιούχους, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Τα κεντρικά δεδομένα, εκτός από την κατάτμηση της δραστηριότητας προβλέπουν την εισφορά των ακινήτων του ομίλου σε μια νέα εταιρεία, υπέρ των ομολογιούχων, και μια επιπλέον εγγύηση μέσω ομολόγου 20 εκατ. ευρώ προκειμένου αυτοί να συναινέσουν στον νέο σχεδιασμό, παραιτούμενοι βέβαια, των απαιτήσεων ύψους 437,6 εκατ. ευρώ που έχουν προς την εταιρεία.

Η συναίνεσή τους αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η διοίκηση της Folli να υποβάλει το σχέδιο εξυγίανσης, μέσω υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα. Οι πρώτες ενδείξεις όμως αναφέρουν ότι οι ομολογιούχοι -στους οποίους δόθηκε προθεσμία 20 ημερών (από σήμερα) να απαντήσουν, παραμένουν προβληματισμένοι. Και το μέλλον, άδηλο...

Σύμφωνα με την εξειδίκευση των δεδομένων που παρουσιάστηκε χθες, για την αναδιάρθρωση, κεντρικής σημασίας θα είναι οι δύο από τις τέσσερις εταιρείες που είχαν παρουσιαστεί προ ημερών ως “συνέχεια” για τη Folli Fοllie.

Μια νέα εταιρεία, η OpsCo θα διατηρήσει τις εμπορικές δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία του ομίλου (όπως η ένδυση, τα καλλυντικά, τα εκπτωτικά καταστήματα και το χαρτοφυλάκιο της πνευματικής ιδιοκτησίας) και θα εστιάσει στη σταθεροποίηση της τρέχουσας δραστηριότητας του ομίλου, με τη διοίκηση να υποστηρίζει ότι μετά την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων στη Βρετανία (Links of London) και την Ασία θα καταστεί βιώσιμη. Σημειώνεται ότι μετοχικά η OpsCo θα παραμείνει στον μετοχικό έλεγχο της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Στην άλλη εταιρεία, την AssetsCo (που θα ανήκει σε ομολογιούχους και πιστωτές) θα εισφερθούν ακίνητα της εταιρείας, η αξία των οποίων, υπολογίστηκε από τη διοίκηση στο επίπεδο των 90 εκατ. ευρώ. Η σχετική σύμβαση μεταβίβασης θα είναι κατηγορίας lease back ώτε να μπορούν να επιστραφούν στην παλιά εταιρεία.

Στη συνέχεια η OpsCo θα εκδώσει ένα νέο, μη εξασφαλισμένο, ομόλογο συνολικού κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ υπέρ της AssetsCo, το οποίο θα εγγυηθεί η OldCo (σ.σ. Πρόκειται για την εταιρεία που θα διατηρήσει τις υποχρεώσεις και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της Folli) υπέρ της AssetsCo. Κατά τη διοίκηση, το επιτόκιο 9% στο ομόλογο αυτό, μπορεί σε βάθος πενταετίας να έχει οφελος της τάξης των 10 εκατ. ευρώ (επιπλέον) για τους πιστωτές.

Κατά της λογική της διοίκησης, με τον τρόπο αυτό τα συνολικά ανακτήσιμα κεφάλαια για τους πιστωτές θα είναι κατά προσέγγιση 28 σεντς ανά 1 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση των assets στην τιμή της αγοράς, των καταβολών ενοικίων και της αποπληρωμής του νέου ομολόγου. Κατά την ίδια λογική σε περίπτωση άτακτης χρεωκοπίας θα είναι λιγότερα από 10 σεντς.

Επίσης, με μια συνολική εν δυνάμει αποζημίωση της τάξης των 110 εκατ. ευρώ (από τα ακίνητα και το ομόλογο) οι ομολογιούχοι θα πρέπει να παραιτηθούν των σημερινών τους απαιτήσεων (437,6 εκατ. ευρώ) προκειμένου να συναινέσουν στο σχέδιο διάσωσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά τους δεν κινούνται σε θετική κατεύθυνση, καθώς οι ομολογιούχοι και οι εκπρόσωποί τους εξακολουθούν να έχουν απορίες σε κρίσιμα ζητήματα που δεν απαντήθηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Ένα σημείο που δεν φαίνεται να έχει διευκρινισθεί πλήρως αφορά τα βάρη που φέρουν ορισμένα από τα κτίρια τα οποία εισφέρονται, δεδομένου ότι ορισμένα εξ αυτών παραμένουν δεσμευμένα από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η διοίκηση διευκρίνισε ότι τα “προβληματικά” ακίνητα έχουν εξαιρεθεί από τη μεταφορά στην AssetsCo (πρόκειται για ακίνητα αξίας 5 και πλέον εκατ. ευρώ), αλλά η πλευρά των ομολογιούχων συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις, δεδομένου ότι το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ομίλου (περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το ιστορικό Μινιόν) είναι ιδιαίτερα περίπλοκης διάρθρωσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες για τους λόγους αυτούς, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξει ένας γύρος διευκρινίσεων ή και διαπραγματεύσεων, υπό τον φόβο ενός ναυαγίου.