Folli Follie: Δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου και μελών Δ.Σ.

Folli Follie: Δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου και μελών Δ.Σ.

Στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, των θυρίδων και όλων των χρηματοοικονομικών προϊόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου καθώς και των μελών του ΔΣ της Folli Follie προχώρησε με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Το συμβούλιο αποφάσισε να κάνει δεκτή σχετική εισήγηση του οικονομικού εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, ο οποίος και προΐσταται των ενεργειών στην υπόθεση της FFG, ενώ η εντολή διαβιβάστηκε σε όλες τις τράπεζες και όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Η δέσμευση αφορά τους Δημήτρη Κουτσολιούτσο, του Γεωργίου, πρόεδρο του δ.σ., Γεώργιο Κουτσολιούτσο του Δημητρίου διευθύνοντα σύμβουλο και μέλος του δ.σ., Αικατερίνη Κουτσολιούτσου του Κορνηλίου, αντιπρόεδρο του δ.σ., Εμμανουήλ Ζαχαρίου του Νικολάου, μέλος του δ.σ., Ειρήνη Νιώτη του Γεωργίου, μέλος του δ.σ., Φραγκίσκο Γρατσώνη, του Αριστείδη Οικονομικό Διευθυντή του ομίλου, Γεώργιο Αλαβάνο του Δημητρίου διευθυντή λογιστηρίου και Ζαχαρία Μαντζαβίνο του Σπυρίδωνα επίσης μέλος του δ.σ. της Folli Follie.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ύστερα από ένα μπαράζ σημαντικών εξελίξεων όπως η έκθεση της Alvarez&Marsal που αποκάλυψε τα πεπραγμένα της διοίκησης στην Ασία, της ενεχυρίασης της βίλας της οικογένειας Κουτσολιούτσου στις Σπέτσες στον αντιπρόεδρο της Dufry έναντι ποσού 36 εκατ. ευρώ, αλλά και της «ανταλλαγής» των ανακοινώσεων την Τρίτη, μεταξύ της Folli Follie και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Με καθυστέρηση πολλών μηνών και με τη ζημιά στην αγορά από αυτό το σκάνδαλο να είναι ανυπολόγιστη λόγω (και) της αδράνειας της εποπτικής αρχής, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί τώρα να περισώσει το κύρος της, κατηγορώντας πλέον ανοικτά την εταιρεία ότι δεν συμμορφώνεται.

Την ώρα που οι επενδυτές αποσβολωμένοι από το μέγεθος του σκανδάλου και όσων αποκαλύπτονται καθημερινά στην υπόθεση της Folli Follie, φαίνεται πως υπάρχει έντονο παρασκήνιο μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της εταιρείας, το οποίο λαμβάνει χώρα ερήμην της αγοράς!

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο «κρυφτούλι» με εκατέρωθεν ανακοινώσεις μεταξύ της εποπτικής αρχής και της Folli Follie, με τους επενδυτές να παρακολουθούν ένα «παιχνίδι» καθυστερήσεων, αδράνειας στη λήψη μέτρων και διαρκών σκοπέλων, που τελικώς κωλυσιεργούν τις διαδικασίες.

Μετά την ανακοίνωση της Folli Follie το μεσημέρι της Τρίτης για την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης που είχε οριστεί για την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου αλλά και της γνωστοποίησης ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ήθελε τον έκτακτο έλεγχο για τη χρήση του 2017 να τον κάνει η Ernst & Young, το απόγευμα η εποπτική αρχή σε δική της ανακοίνωση επισήμανε πως «η Folli Follie, παρά τα σημαντικά ευρήματα της Alvarez&Marsal, συνεχίζει να μη συμμορφώνεται».

Το παρασκήνιο μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ έντονο, ενώ από τα συμφραζόμενα εξάγεται το συμπέρασμα ότι κάθε άλλο παρά κλίμα... συνεννόησης και συνεργασίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης υπάρχει.

Όμως, πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, με ανυπολόγιστες ακόμη παραμέτρους, μια υπόθεση που δεν... επιτρέπει ούτε εκπτώσεις, ούτε καθυστερήσεις, ούτε άλλες «διαδρομές» που θα μπορούσαν να βλάψουν (περαιτέρω) όσους έχουν επενδύσει στον εν λόγω όμιλο.

Το σκάνδαλο της Folli Follie ήδη έχει προξενήσει ανυπολόγιστο κακό σε όλη την αγορά και οι επιπτώσεις του θα πληγώνουν για χρόνια όλο το σύστημα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έστω και τώρα, θα πρέπει να βγει και να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης αλλά και το πως εξελίσσονται τώρα όλες οι διαδικασίες και να μην παίζει «κρυφτούλι» μέσω ανακοινώσεων με την εταιρεία. Γιατί, αυτή η τακτική, δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη Folli Follie που εφαρμόζει τακτικές καθυστέρησης, ενώ οι κανόνες – μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου – θα πρέπει να μπαίνουν από την αρχή που έχει θεσμικά την εξουσία να προστατεύει την αγορά από απάτη και κατάχρηση...