Focus στα assets και όχι στους δείκτες

Focus στα assets και όχι στους δείκτες

Η προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακά κλεισίματα στους χρηματιστηριακούς δείκτες παρά τα χαστούκια από τις χειρότερες macro ανακοινώσεις από την εποχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου για την ύφεση β’ τριμήνου στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη- 32,9% και 12,1% αντίστοιχα- τη νέα πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan τον Ιούλιο και την έλλειψη συμφωνίας  στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας του 1 τρισ δολαρίων.

Η αγορά προτίμησε να προσανατολιστεί στην αντοχή που επιδεικνύουν οι εταιρείες τεχνολογίας, με τον Νasdaq και τον S&P να πανηγυρίζουν τα εξαιρετικά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν με εντυπωσιακά ποσοστά ανόδου. 

Τα ανάμικτα συναισθήματα που γεννά η αντιπαράθεση της εικόνας των αγορών με leader τον τεχνολογικό τομέα, με τα νούμερα της πραγματικής οικονομίας, αποτυπώνονται στο εξής:

Την ίδια μέρα που η  Credit Suisse στο Bloomberg δικαιολόγησε την αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων της για την ανοδική κίνηση του S&P από τις 3200 στις 3500 μονάδες εως το 2021, λόγω της ανθεκτικότητας του  70% των εισηγμένων στην Wall, η Fitch –μετά το πέρας της συνεδρίασης- υποβάθμισε σε αρνητικό το οutlook των ΗΠΑ.

Πέραν των οίκων όμως, δείτε τι γίνεται στα commodities. 

Ράλι για τα πολύτιμα μέταλλα, αλλά στασιμότητα πέριξ των 43-45 δολαρίων το βαρέλι για το Brent και 39-42 δολάρίων/βαρέλι για το αμερικανικό αργό. 

Η Shell μάλιστα προχώρησε  σε  μια γενναία καθοδική αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων της για τις μελλοντικές τιμές του Brent . Οι πρότερες προβλέψεις για 60 δολάρια το βαρέλι αντικαταστάθηκαν από τα 35 δολάρια κατά μέσο όρο για το 2020, τα 40 δολάρια για το 2021 και τα 50 δολάρια για το 2022.

Η έλλειψη αισιοδοξίας για τις μελλοντικές τιμές του πετρελαίου χαρακτηρίζει λίγο πολύ την πλειοψηφία  των Big Oils.

Τι αντικατροπτίζουν όμως οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις πετρελαϊκές τιμές;  Τις χαμηλές προσδοκίες για αισθητή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Είναι εμφανές ότι παρά το γεγονός ότι η γενική εικόνα των χρημαστηριακών δεικτών είναι εντυπωσιακή,  υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ  των assets που συμμετέχουν στην άνοδο και αυτών που απέχουν.

Με ειδήσεις για ένα θάνατο ανά λεπτό στις ΗΠΑ, για κήρυξη  κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε πολλές περιοχές  στην Αυστραλία και την Λατινική Αμερική  και για σκέψεις για lockdowns σε περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου  που φαίνεται ότι ο έλεγχος της πανδημίας έχει ήδη εκτροχιαστεί, οι επενδυτές πρέπει  πλην της τεχνικής ανάλυσης των δεικτών να λαμβάνουν υπόψιν τους και ένα πλήθος άλλων παραμέτρων κατά την επιλογή και κατανομή τίτλων/προϊόντων στο χαρτοφυλάκιο τους.

Προσεκτική διαλογή λοιπόν και focus αν πρόκειται για μετοχές ή για ομόλογο εταιρείας, στο πώς εξελίσσεται ο κύκλος εργασιών εν μέσω πανδημίας, στα περιθώρια κερδοφορίας, στα επίπεδα δανεισμού και στα επίπεδα ελεύθερων ταμειακών ροών.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.