Fitch: «Υβριδική» η έξοδος για την Ελλάδα και με αυστηρές δεσμεύσεις

Fitch: «Υβριδική» η έξοδος για την Ελλάδα και με αυστηρές δεσμεύσεις

Η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο αυτό θα γίνει όχι με μία «καθαρή» έξοδο αλλά με μία «υβριδική καθαρή» έξοδο, η οποία μάλιστα θα συνοδεύεται από πολύ αυστηρές δεσμεύσεις εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών.

Αυτό αναφέρει σε έκθεση της η Fitch, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο τους επόμενους μήνες, ακριβώς λόγω της λήξης του προγράμματος διάσωσης.

«Πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι πιστωτές θα επιδιώξουν μία “υβριδική καθαρή” έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τη Fitch, η έξοδος δεν προϋποθέτει την ύπαρξη προληπτικής πιστωτικής γραμμής, αλλά θα περιλαμβάνει αυστηρές δεσμεύσεις εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών.

«Ένας μηχανισμός αναπτυξιακής προσαρμογής που θα συνδέει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με πραγματικά αναπτυξιακά αποτελέσματα κατά την μεταμνημονιακή περίοδο αναμένεται να συμφωνηθεί στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος», προβλέπει ο οίκος.

«Κατά την άποψή μας, αυτή θα ήταν μία σημαντική εξέλιξη, καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι το κρατικό χρέος θα παραμείνει σε μονοπάτι βιωσιμότητας ενόψει δυσμενών αναταράξεων», καταλήγει η Fitch.