Fitch: Τραπεζικοί κίνδυνοι απειλούν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας

Fitch: Τραπεζικοί κίνδυνοι απειλούν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας

Απειλή για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας χαρακτηρίζει η Fitch τα «κόκκινα» δάνεια, σχολιάζοντας την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βαραίνουν τους ισολογισμούς τους.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, μπορεί να γίνονται βήματα για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο ακόμα τα σχέδια αυτά δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα καταφέρουν να μειώσουν τους κινδύνους που ταλανίζουν τον τραπεζικό τομέα.

Όπως αναφέρει η Fitch, ο προϋπολογισμός που ψήφισε η ελληνική βουλή για το 2019 ανατρέπει μερικώς κάποια μέτρα που είχαν προνομοθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, όπως για παράδειγμα τις περικοπές στις συντάξεις και τις υψηλότερες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο προϋπολογισμός μειώνει επίσης τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, ο προϋπολογισμός του 2019 θα οδηγήσει σε πολιτικές προκλήσεις, καθώς η Ελλάδα στοχεύει σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Οι ελληνικές τράπεζες κάνουν προσπάθειες για την επιτάχυνση της μείωσης των NPE, τα οποία ήταν σχεδόν τα μισά από τα συνολικά ανοίγματα στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας στο τέλος του πρώτου μισού του 2018.

Ωστόσο, καταλήγει η Fitch, χωρίς πιο ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θα είναι δύσκολο να επιταχυνθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων σε ένα ρυθμό που μπορεί να υποστηρίξει πλήρη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.