Fitch : Θετικές οι προοπτικές της Alpha Bank μετά την αναδιάρθρωση

Fitch : Θετικές οι προοπτικές της Alpha Bank μετά την αναδιάρθρωση

Παράθυρο για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Alpha Bank άνοιξε ο οίκος Fitch στον απόηχο ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού της τράπεζας και του προγράμματος μείωσης των κόκκινων δανείων που δημιουργούν προϋποθέσεις βελτίωσης της ποιότητας των κεφαλαίων και την επίτευξη κερδοφορίας.

Ο αμερικανικός οίκος βαθμολογεί τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζα με CCC+ σημειώνοντας ότι το outlook της τράπεζας είναι θετικό ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης και της υλοποίησης του προγράμματος τιτλοποιήσεων που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δανείων. Η παρούσα αξιολόγηση CCC+ αντικατοπτρίζει σύμφωνα με τη Fitch την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και το βάρος που απομένει στην τράπεζα μέχρι να πετύχει τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο επισημαίνει ότι εντός του 2021 και του 2022 η βελτίωση στον ισολογισμό της τράπεζας αναμένεται να είναι σημαντική και ως εκ τούτου δικαιολογεί τις θετικές προοπτικές στην αξιολόγησή της.

Η Alpha προχώρησε στην τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου NPEs, αξίας 10,8 δισ. ευρώ (Project Galaxy) μειώνοντας τον δείκτη ΜΕΔ στο 26,5% από 43% στο τέλος του 2020 και με στόχο να υποχωρήσει φέτος στο 18% και κοντά στο 10% εντός του 2022 στο 10%.