Fitch: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος να βγει εκτός στόχων το ελληνικό πρόγραμμα

Fitch: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος να βγει εκτός στόχων το ελληνικό πρόγραμμα

Η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, που αποφασίστηκε στο Eurogroup της Δευτέρας, δείχνει τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας με τους πιστωτές της, ωστόσο ο κίνδυνος να βγει εκτός στόχων το πρόγραμμα παραμένει ακόμα υψηλός, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Συγκεκριμένα, ο οίκος σημειώνει ότι η έγκριση της αποταμίευσης της δόσης καταδεικνύει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της βρίσκονται σε πιο στέρεα βάση από ό,τι το 2015, ειδικά εξετάζοντας τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα των προϋποθέσεων του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Ωστόσο, η πρόοδος στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων υπήρξε μικρότερη από ό,τι αναμενόταν, αν και λιγότερο απαιτητικά από εκείνα της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, που περιείχαν μέτρα σχετικά με τις συντάξεις και τη φορολογία. O οίκος Fitch εκτιμά ότι αυτό αντανακλά τις ανταγωνιστικές πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και τη σχετικά αδύναμη εγχώρια «πολιτική ιδιοκτησία» του προγράμματος.

Η πλειοψηφία των προαπαιτούμενων νομοθετήθηκαν τον περασμένο μήνα, σε πολυ-νομοσχέδιο, με την καθυστέρηση να υπογραμμίζει την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο καθώς και την ιδεολογική της αντίθεση σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, σημειώνει ο Fitch.

Το κέντρο βάρους, συνεχίζει η ανάλυση, μπορεί να εστιαστεί τώρα στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος (που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα αυτό το μήνα), κατά την οποία η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα είναι πιθανότατα το βασικό αντικείμενο. Ο οίκος εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει επαρκή αποθέματα (συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου) για τη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Πρόκειται για κάτι που αυξάνει την πιθανότητα να μετατοπιστούν οι διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο επόμενο έτος.

Επιπλέον, κατά τον Fitch, o κίνδυνος να βγει εκτός στόχων το πρόγραμμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κάτι που σημειώνει ότι είχε υποδείξει όταν επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα «CCC» της Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Επίσης οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στόχους (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018) θα είναι προοδευτικά πιο δύσκολο να επιτευχθούν.

Όπως σημειώνεται, η προοπτική «ανακούφισης» του ελληνικού δημόσιου χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη για την τήρηση του προγράμματος, εφόσον παρέχει κίνητρα για τις ελληνικές αρχές να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Ωστόσο, ο Fitch τονίζει κλείνοντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα ακριβώς αντίθετα εάν η κυβέρνηση ή ο ελληνικός λαός δουν ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι μακρινό ή απίθανο ενδεχόμενο.