Fitch: Ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Fitch: Ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Η έκρηξη του πληθωρισμού μπορεί να απειλήσει τις αγορές και τις οικονομίες και να οδηγήσει ακόμα και στην ύφεση, εκτιμά η Fitch. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως και στην Ευρώπη, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η διατήρηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει την Fed σε απότομη αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού θα πραγματοποιηθεί από το β’ εξάμηνο του 2022 και ύστερα, καθώς οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και καταναλωτικά αγαθά περιορίζονται , ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης ομολοποιούνται. Αστάθμητος παράγοντας είναι ο πόλεμος που ταλανίζει τις αγορές, αναφέρουν οι αναλυτές.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως τα επιτόκια της Fed θα αυξηθούν κατά 100 μονάδες το 2022 και 100 μονάδες το 2023, ενώ η ΕΚΤ θα τα αυξήσει κατά 20 μονάδες βάσης το 2023 και φέτος δεν θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Η πολιτική αυτή ωστόσο ενδέχεται να αλλάξει και να αυξηθούν τα επιτόκια γρηγορότερα εφόσον ο πληθωρισμός διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, αναφέρει η Fitch.

Στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο οι αναλυτές εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα φτάσει το 8% και θα πέσει στο 3,6% τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ στην Ευρώπη θα πέσει στο 1,6% έως το τέλος του έτους. Σε ό,τι αφορά στη Μεγάλη Βρετανία οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν πως τον Απρίλιο θα φτάσει σε ιστορικά υψηλά 7% και θα πέσει στο 3,5% τον Δεκέμβριο.

Οι αναλυτές της Fitch οδηγούνται σε αυτές τις προβλέψεις καθώς πιστεύουν πως οι τιμές ενέργειας δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται και οι ελλείψεις προϊόντων στην αγορά θα περιοριστούν σημαντικά.  Τέλος, οι αναλυτές αναφέρουν πως σε περίπτωση που συνεχιστεί ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας, τότε θα μπορούσε να ανατραπούν οι προβλέψεις για πτώση του πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να προετοιμαστούμε για πληθωρισμό διαρκείας προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.