Fitch: Αναβάθμισε σε "Β" την Ελλάδα - Βλέπει "υβριδική" έξοδο

Fitch: Αναβάθμισε σε "Β" την Ελλάδα - Βλέπει "υβριδική" έξοδο

Κατά μία βαθμίδα αναβάθμισε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο οίκος αξιολόγησης Fitch την Ελλάδα, ενώ διατήρησε το outlook θετικό. Σύμφωνα με τον οίκο, τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της θα επιδιώξουν μια υβριδική «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο, αλλά με... πολλές προϋποθέσεις.

Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης έρχεται λίγο μετά την επίσης αναμενόμενη αναβάθμιση από την S&P και πλέον το ελληνικό αξιόχρεο απέχει 5 βαθμίδες από την «επενδυτική» βαθμίδα.

Ο οίκος αναβάθμισε σε “Β” από “Β-” το ελληνικό αξιόχρεο, σημειώνοντας στην έκθεσή του πως η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας θα βελτιωθεί, με στήριγμα την ανάπτυξη και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2020.

«Οι προσδοκίες για μια ομαλή ολοκλήρωση της γ'' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μειώνουν τους κινδύνους που έκαναν λόγο για μια υπονόμευση της οικονομικής ανάκαμψης λόγω μειωμένης εμπιστοσύνης ή λόγω της δυσκολίας της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα», σημειώνεται.

Η Fitch εκτιμά ότι το Eurogroup θα χορηγήσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα εντός του 2018, ενώ το σύνολο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα έχει ως στόχο να περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% στη συνέχεια. Αυτό έχει ως στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, γεγονός που θα συμβάλει στην πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μετά το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον οίκο, τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της θα επιδιώξουν μια υβριδική «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018, χωρίς την ύπαρξη προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ωστόσο θα συνεχίσουν να ισχύουν σημαντικές προϋποθέσεις, όπως η εφαρμογή φορολογικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί ώστε να τεθούν σε ισχύ μετά τον Αύγουστο του 2018.

Όπως υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης, η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα θέσπισε ένα σύνολο πολιτικά δύσκολων μέτρων για τη διετία 2015-2017 και θα ήταν πολιτικά δύσκολο για την ίδια κυβέρνηση να τα πάρει πίσω όταν λήξει το πρόγραμμα, καθώς η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει λιγότερες ιδεολογικές αντιθέσεις στα μέτρα του προγράμματος ESM και είναι έντονα φιλοευρωπαϊκό.