Fisikon: Εξοικονόμηση έως 65% για τους οδηγούς

Fisikon: Εξοικονόμηση έως 65% για τους οδηγούς

Εξοικονόμηση έως και 65% επιτυγχάνει το φυσικό αέριο κίνησης Fisikon που διατίθεται από τη ΔΕΠΑ, η οποία επεκτείνει συνεχώς το πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων, προκειμένου να διευκολύνει όλο και περισσότερους οδηγούς.

Τα στατιστικά στοιχεία για το φυσικό αέριο κίνησης (CNG), ένα οικολογικό και ασφαλές προϊόν, δείχνουν ότι αυτό είναι οικονομικότερο κατά περίπου 60% με 65% συγκριτικά με τη βενζίνη, κατά 35% με 40% σε σχέση με το υγραέριο (LPG) και κατά 25% με 35% έναντι του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, με 10 ευρώ Fisikon, ένας οδηγός ΙΧ μπορεί να διανύσει περίπου 300 χλμ., απόσταση σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη, που του επιτρέπει ένα όχημα το οποίο χρησιμοποιεί, συματικά καύσιμα αντίστοιχης αξίας.

Το «καύσιμο της νέας εποχής», όπως το χαρακτηρίζει η ΔΕΠΑ, είναι ασφαλές, καθώς είναι ελαφρύτερο από τον αέρα (0,65%), γεγονός που σημαίνει ότι διαχέεται προς τα πάνω, επομένως δεν συγκεντρώνεται σε χαμηλά σημεία ενέχοντας τον κίνδυνο της έκρηξης, όπως στη περίπτωση του υγραερίου (LPG). Το φυσικό αέριο κίνησης δεν είναι τοξικό και δεν μολύνει το νερό και το έδαφος, ενώ δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία των ζωντανών οργανισμών.

Στην λογική αυτή, η ΔΕΠΑ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, επεκτείνοντας το δίκτυο της, με πλάνο τα σημεία Fisikon να έχουν πολλαπλασιαστεί στο άμεσο μέλλον. Σήμερα λειτουργούν 14 πρατήρια FIsikon και άλλα 11 βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.

Τα παραπάνω συνδυάζονται με το γεγονός ότι πλέον, ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων παράγουν εργοστασιακά μοντέλα διπλού καυσίμου (CNG και βενζίνης) τόσο επιβατικά, όσο και επαγγελματικά. Οι οδηγοί μπορούν επίσης να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα του CNG και με μετατροπή του βενζινοκινητήρα του οχήματός τους σε διπλού καυσίμου, ώστε να μπορούν να έχουν περισσότερα σημεία για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων τους.

Σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φυσικού αερίου, οι διαφορές του με το υγραερίο είναι πολλές και σημαντικές. Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να μπορούν να διαχωρίζουν τα δύο καύσιμα, καθώς το μεν CNG πωλείται σε κιλά, το δε, LPG σε λίτρα. Ένα κιλό φυσικού αερίου ισοδυναμεί με 2 λίτρα υγραερίου.

Επιπλέον, το φυσικό αέριο κίνησης έχει περισσότερα οκτάνια και συγκεκριμένα 130, έναντι 105 στη περίπτωση του υγραερίου.

Αυτό σημαίνει ότι το Fisikon συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση και μείωση του θορύβου του κινητήρα, διατηρεί καθαρά τα μπουζί, δεν μπορεί να νοθευτεί, αφού παρέχεται στα πρατήρια κατευθείαν μέσω αγωγών, προσφέρει μεγαλύτερο διάστημα αλλαγής λαδιών, δεν διαβρώνει τους κυλίνδρους και τα μεταλλικά μέρη του κινητήρα και δίνει μεγάλη ροπή στις επιταχύνσεις.  

Τέλος, το CNG είναι φθηνότερο, με βάση τις τιμές πώλησης, από το LPG, με την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο καυσίμων να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 35% με 40%.