Φιλικός διακανονισμός τροχαίων ατυχημάτων - Ο εκσυγχρονισμός άργησε 18 χρόνια…

Φιλικός διακανονισμός τροχαίων ατυχημάτων - Ο εκσυγχρονισμός άργησε 18 χρόνια…

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Είναι μια απλή και αυτονόητη συμφωνία κυρίων. Θεσμοθετήθηκε τον Μάιο του 2001. Σήμερα, με 18 χρόνια καθυστέρηση ο Φιλικός Διακανονισμός ατυχημάτων είναι πιθανό να καλύπτει τους περισσότερους Έλληνες οδηγούς, μέχρι το καλοκαίρι.

Ο Φιλικός Διακανονισμός Ατυχημάτων είναι ένα απλό σύστημα αποζημίωσης των οδηγών που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα, χωρίς να φταίνε. Η Ασφαλιστική Εταιρία του αναίτιου οδηγού τον αποζημιώσει για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού. Μετά τα βρίσκουν μεταξύ τους.

Είναι τόσο απλό.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών διαθέτει έναν μηχανισμό  συμψηφισμού.

Οι εκκαθαρίσεις των πληρωμών γίνονται σε μηνιαία βάση και οι επανεισπράξεις υπολογίζονται με μέσους όρους…

Κι όμως. Ακόμη κι αυτή η απλή συμφωνία μεταξύ των επαγγελματιών ασφαλιστών του κλάδου του αυτοκινήτου έχει τις εξαιρέσεις της. Δεν καλύπτονται όλοι οι ασφαλισμένοι οδηγοί.

Υπάρχουν εταιρείες που αρνούνται να συμμετάσχουν στο Σύστημα Αυτόματων Πληρωμών που μοναδικό σκοπό έχει την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και τη γρήγορη ταχτοποίηση των εκκρεμοτήτων. 

Είναι πολλές οι Εταιρείες Παροχής (Ασφαλιστικών) Υπηρεσιών που ακόμη αποφεύγουν να ενταχθούν στο Σύστημα Αυτόματης Πληρωμής. 

Το σημαντικότερο είναι ότι ουδείς τις πιέζει να ενταχθούν. 

Το Κράτος όφειλε να υποχρεώσει όλες τις καταγεγραμμένες επισήμως Ασφαλιστικές Εταιρείες να συμμετέχουν στο Σύστημα ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πελάτες τους και να λειτουργεί ομαλά η αγορά.

Ακόμη και γι' αυτή την αυτονόητη ασφαλιστική υπηρεσία, ο εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα αργεί, καθυστερεί 18 ολόκληρα χρόνια.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ανέλαβε τώρα μια πρωτοβουλία διεύρυνσης του φιλικού διακανονισμού με την ένταξη σε αυτόν και των εταιρειών ΕΠΥ. Η διαδικασία εθελοντικής και όχι υποχρεωτικής εγγραφής των εταιρειών θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Προς το παρόν υπάρχει μόνον μία συμφωνία και εκδήλωση προθέσεων από τους αντιπροσώπους 6 ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται με καθεστώς ΕΠΥ (Εταιρείες Παροχής Ασφαλιστικών Υπηρεσιών) στη χώρα μας και έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες που αφορούν κυρίως την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων.

Σήμερα για να ολοκληρωθεί ένα Φιλικός Διακανονισμός, δεν είναι πλέον απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος. Η ύπαρξη της όμως διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες του διακανονισμού και της αποζημίωσης. Αρκεί να συμμετέχουν όλες οι Ασφαλιστικές Εταιρείες.

Αρκεί να πεισθεί η Πολιτεία, να πιέσει και τους τελευταίους «ανυπότακτους» να ενταχθούν…