8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Φεύγουν χωρίς πρόοδο και χωρίς συμφωνία οι θεσμοί

Φεύγουν χωρίς πρόοδο και χωρίς συμφωνία οι θεσμοί

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ούτε ένα θέμα δεν έκλεισε μετά τις επαφές των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι φεύγουν αύριο από την Αθήνα. «Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από μακριά με email» δήλωσε κορυφαία κυβερνητική πηγή στους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τις επαφές στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή συνάντηση της τρόικας για τα ενεργειακά θέματα δεν συμμετείχε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αλλά ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου κ. Μιχάλης Νικολακάκης καθώς κρίθηκε ότι μετά την παράταση για τις 6 Φεβρουαρίου της υποβολής προσφορών για τις λικνιστικές μονάδες της ΔΕΗ, τα υπόλοιπα θέματα στην ατζέντα του ΥΠΕΝ είναι ήσσονος σημασίας.

Η κυβέρνηση θέλει να προβάλλει το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν ότι ανησυχούν έντονα για το ύψος της αυξήσεως που σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (η οποία με βάσει τις προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μπορεί να κυμαίνεται από 5% έως 10%).

Το κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στους δημοσιογράφους και μετέχει στις συσκέψεις δήλωσε ότι «και στην Πορτογαλία λέγανε τα ίδια και προχώρησαν οι Πορτογάλοι. Και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι». Μέχρι αύριο Παρασκευή δεν φαίνεται πως θα έχει υπάρξει συμφωνία ούτε για το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, ούτε όμως για τις 120 δόσεις προς την εφορία, καθώς δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση ως τώρα στους επικεφαλής των θεσμών.

Για τις ρυθμίσεις χρεών με έως 120 δόσεις: «Αν κάνουμε μία τέτοια πρόταση - που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση- όταν την κάνουμε θα την συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα» τόνισε. Για τον Νόμο Κατσέλη «δεν έχουμε σκεφτεί αν θα υπάρξει παράταση. Θέλουμε πάντως να το τελειώσουμε. Γενικά οι θεσμοί θα μας θέσουν κάποιες ερωτήσεις, πώς απαντούμε σε αυτό το πρόβλημα. Οπότε θα τους στείλουμε ένα κείμενο που θα περιέχει τους βασικούς άξονες της δικής μας πρότασης και θα έχει και απαντήσεις. Π.χ. Πως θα αντιμετωπίσετε τους κακοπληρωτές που θα αξιοποιήσουν το νέο σύστημα και δεν θα θέλουν να πληρώσουν μέχρι να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση».

Αύριο ολοκληρώνονται οι επαφές της Τρόικας με την κυβέρνηση στην Αθήνα αφού πρώτα ξανασυζητήσουν τα χρηματοοικονομικά και άλλα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. «Προχωράμε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου που θα βγει η δεύτερη έκθεση. Βέβαια θα πρέπει να έχουμε κλείσει τη συμφωνία νωρίτερα για να συντάξουν την έκθεση».