Fed: Νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,75 έως 2%

Fed: Νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,75 έως 2%

Στην ανακοίνωση της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων της, για δεύτερη φορά εντός του 2019, προχώρησε σήμερα η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία δεν παρείχε μεν ιδιαίτερες ενδείξεις για την πορεία που θα ακολουθήσει μελλοντικά αλλά δεν απέκλεισε και νέα μείωση.

Με την ολοκλήρωση πάντως της διήμερης συνεδρίασής της, η Fed ενημέρωσε ότι μειώνει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιό της στο εύρος του 1,75% με 2%, από το 2% με 2,25% που ήταν προηγουμένως. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία τα είχε κόψει επίσης κατά 25 μονάδες βάσης στα τέλη του Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά από τους δέκα αξιωματούχους ψήφισαν υπέρ της μείωσης του επιτοκίου, όπως και τον Ιούλιο, δύο αξιωματούχοι της διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας υπέρ της διατήρησης στα επίπεδα που ήταν, αλλά ένας τάχθηκε υπέρ μίας μεγαλύτερης μείωσης, της τάξης του 0,5%.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει επικρίνει επανειλημμένα τη νομισματική πολιτική της Fed αλλά και τον επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, προσωπικά, υποστηρίζοντας τα επιτόκια θα πρέπει να μηδενιστούν ή και περάσουν σε αρνητικό πρόσημο προκειμένου να τονωθεί η οικονομία της χώρας.

Σημειώνεται ακόμα ότι οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς δεν υποδέχθηκαν θετικά την κίνηση της Fed, καθώς μετά την ανακοίνωση διεύρυναν τις απώλειες που κατέγραφαν, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά περισσότερες από 180 μονάδες. Αυτό εξηγείται αφενός από το γεγονός ότι η μείωση των επιτοκιών και στο συγκεκριμένο εύρος είχε προεξοφληθεί, και αφενός επειδή η Fed δεν έδωσε σαφή κατεύθυνση και νέας μείωσης έως το τέλος του χρόνου, όπως δείχνει να επιθυμεί η αγορά.