Fed: Μείωσε τα επιτόκια μετά από έντεκα χρόνια

Fed: Μείωσε τα επιτόκια μετά από έντεκα χρόνια

Στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από έντεκα χρόνια, συγκεκριμένα από την παγκόσμια κρίση το 2008, προχώρησε όπως αναμενόταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μετά τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της.

Η Fed μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 2%-2,25% από 2,25%-2,5%.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ η απόφαση μείωσης των επιτοκίων προέκυψε λόγω της στασιμότητας του πληθωρισμού και της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με ψήφους 8-2 μεταξύ των μελών της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής που συνεδρίαζε από χτες.

Δύο αξιωματούχοι της Fed, η Έσθερ Τζορτζ από το Κάνσας Σίτι και ο Έρικ Ρόζενγκρεν από τη Βοστόνη, τάχθηκαν υπέρ της μη μεταβολής των επιτοκίων, καταψηφίζοντας.

Μετά την αναμενόμενη αυτή απόφαση οι βασικοί δείκτες της Wall Street δεν αντέδρασαν θεαματικά, αλλά συνεχίζουν με οριακές μεταβολές. Το δολάριο ενισχύθηκε ωστόσο έναντι του ευρώ κατά 0,4%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε στο 2,014%.

Στην ανακοίνωση της πάντως η Fed ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί το πώς θα επηρεαστεί η οικονομία μετά μείωση, προσθέτοντας ότι «θα ενεργήσει καταλλήλως για να διατηρήσει» την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, που σπάει ρεκόρ μακροβιότητας.