FED για το δολάριο, Ντράγκι για το ευρώ

FED για το δολάριο, Ντράγκι για το ευρώ

Του Matthew Ryan, Senior Market Analyst στην fintech Ebury*

Η σημερινή σύνοδος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για τις αγορές τους τελευταίους μήνες. Μετά από μια ύφεση που έδειξαν τα οικονομικά στοιχεία και τις αυξημένες ανησυχίες σχετικά με μια κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, είναι εύλογες οι προσδοκίες για μια συγκρατημένη συνεδρίαση.

Οι επενδυτές έσπευσαν να συμπεριλάβουν στην τιμολόγηση τους την «επιθετική χαλάρωση» της πολιτικής από την FED, από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΔΣ, Τζερόμ Πάουελ, είχε δηλώσει νωρίτερα τον Ιούνιο ότι η Τράπεζα «θα έπραττε τα δέοντα» προκειμένου να διατηρήσει το ρυθμό της ανάπτυξης.

Το κλειδί για την αντίδραση απέναντι στο δολάριο θα είναι το εάν ο Πάουελ ενισχύσει αυτά τα ήπια σχόλια με συγκεκριμένες υποδείξεις περί επικείμενων περικοπών επιτοκίων. Οι αγορές έχουν επίσης στραμμένη την προσοχή τους στο επόμενο «dot plot», (σημ: τις προβλέψεις της FED) ως ένδειξη για την πρόθεση για περικοπή ή μη των επιτοκίων. Εφόσον δούμε έναν αξιοσημείωτο αριθμό μελών του ΔΣ της FED να υποστηρίζουν περικοπή, μπορεί να δούμε αυτό να ακολουθείται από ένα απότομο ξεπούλημα για το δολάριο.

Εάν, ωστόσο, το «dot plot» είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο και ο Πάουελ συνεχίσει να κάνει λόγο για στερεή οικονομία στις ΗΠΑ, θα μπορούσαμε να δούμε μια νέα πορεία του δολαρίου προς ισοτιμία 1,11 με το δολάριο.

Ως βασική μας υπόθεση παραμένει η σταθερή οικονομική πολιτική της FED για το 2019, παρόλο που η αποψινή ανακοίνωση θα μπορούσε να μεταβάλει σημαντικά την κατάσταση.

Το ευρώ «κλείνει τις πληγές του» μετά την ομιλία Ντράγκι

Το κοινό νόμισμα έμεινε να παραπαίει μετά την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Μάριο Ντράγκι, την Τρίτη. Ο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης. Δηλώνοντας ότι η Τράπεζα θα έπρεπε να εξετάσει αλλαγές πολιτικής με στόχο τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης μέσα τους επόμενους μήνες, πυροδότησε μια αναταραχή, με πονταρίσματα υπέρ των περικοπών των επιτοκίων. Σύντομα, η τιμολόγηση έφτασε στο 80% υπέρ της μείωσης επιτοκίων πριν από το τέλος του 2019.

Η αντίδραση στο ευρώ ήταν, στην πραγματικότητα, αρκετά συγκρατημένη, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η απώλεια ήταν περίπου στο 0,5% έναντι του δολαρίου. Αυτό μπορεί να αποδοθεί, σε μεγάλο βαθμό, στην απροθυμία των επενδυτών να δεσμευτούν ενόψει της αποψινής συνόδου της FED. Ο Ντράγκι αναμένεται να μιλήσει εκ νέου την Τετάρτη, αν και το πιθανότερο είναι τα σχόλιά του ως προς την νομισματική πολιτική να είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

*Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 καθώς και για την ισοτιμία δολαρίου/γουάν για το πρώτο τρίμηνο του 2019.