Φάρμα Κουκάκη: Η γαλακτοβιομηχανία - boutique από το ακριτικό Κιλκίς

Φάρμα Κουκάκη: Η γαλακτοβιομηχανία - boutique από το ακριτικό Κιλκίς

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ξεκίνησε ως μια μικρή οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα πριν από 42 χρόνια το 1977, όμως πλέον έχει εξελιχθεί σε μια λίαν ανερχόμενη γαλακτοβιομηχανία – «boutique», που κερδίζει διαρκώς μερίδια αγοράς έχοντας γενικά εξαιρετικά καλό όνομα στο χώρο.

Απασχολεί περί τα 100 άτομα προσωπικό, παράγει περίπου 60 κωδικούς προϊόντων, έχοντας ηγετική θέση σε αγορές της Βόρειας Ελλάδας σε ορισμένα προϊόντα (ρυζόγαλα, κρέμες, σοκολατούχο γάλα), ενώ κάνει και σημαντικές επενδύσεις στο χώρο του γιαουρτιού.

Ο λόγος για την (όχι πολύ γνωστή στα... νότια) Φάρμα Κουκάκη, η οποία δικαίως θεωρείται μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων στη χώρα μας.

Με καθετοποιημένη λειτουργία σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, με πιστοποιημένους όλους τους συνεργαζόμενους παραγωγούς που προέρχονται αποκλειστικά από το νομό Κιλκίς και σημαντικές επενδύσεις τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχει πετύχει σημαντική διείσδυση στο χώρο.

Τα τελευταία χρόνια «τρέχει» με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ήδη έχει παρουσία σε 16 χώρες με πιο «δυνατές» τις Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία. Παράλληλα, εξάγει σε Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Κύπρο, Κόσοβο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ. Όπως τονίζουν στο Liberal άνθρωποι της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών για το 2018 διαμορφώθηκε πέριξ των 30 εκατ. ευρώ έναντι 25,87 εκατ. ευρώ το 2017.

Η εταιρεία επεξεργάζεται ετησίως περί τα 18 εκατ. λίτρα γάλακτος, όπου μέσω καθετοποιημένων και αυτόματων διαδικασιών, επιτυγχάνει ομογενοποίηση του γάλακτος, το οποίο στη συνέχεια υποβάλλεται σε ήπια θερμική παστερίωση διατηρώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του.

Οι πωλήσεις της από το εξωτερικό είναι ακόμη χαμηλές στο σύνολο του τζίρου, καθώς φτάνουν μόλις το 4%. Τούτο λαμβάνει χώρα λόγω του ότι όλες οι εξαγωγές της αφορούν το γιαούρτι, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα προϊόντα της έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής, κάτι αποτρεπτικό για μεγάλες διαδρομές.

Πάντως, όπως τονίζουν τα στελέχη της επιχείρησης στο γιαούρτι οι εξαγωγές της είναι στο 20%, ενώ «έτρεξαν» το 2018 με ρυθμούς ανάπτυξης περί το 70%.

Στην Αθήνα έχει παρουσία σε μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως Σκλαβενίτης, Μασούτης και ΑΒ Βασιλόπουλος, όμως σε κάποια από αυτά, όπως η ΑΒ, διαθέτει ακόμη πολύ λίγους κωδικούς και όχι όλη τη γκάμα των προϊόντων της.

Η εταιρεία παράγει μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα και κάποιους χυμούς και δεν έχει δικό της τυροκομείο, ενώ τα λίγα τυριά που διαθέτει, τα προμηθεύεται από άλλους παραγωγούς και το κάνει για εμπορικούς λόγους με στόχο την ικανοποίηση των πελατών.

Η Φάρμα Κουκάκη διαθέτει 44 ιδιότητα φορτηγά αυτοκίνητα για τη διανομή των προϊόντων της, με αιχμή και προτεραιότητα τη Βόρεια Ελλάδα. Έχει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Αθ. Κ. Κουκάκη και αντιπρόεδρο τον Δημ. Κ. Κουκάκη, αμφότεροι γιοί των δύο ιδρυτών της μονάδας.

Προϊόντα και επενδύσεις

Παράγει μεταξύ άλλων γαλακτοκομικά προϊόντα και επιδόρπια ή παράγωγα γάλακτος, όπως άσπρο γάλα, σοκολατούχο, αριάνι, κεφίρ, ρυζόγαλο, κρέμες, βούτυρο, γιαούρτι σε πόσιμη μορφή και τρεις κατηγορίες γιαουρτιού: παραδοσιακό, στραγγιστό και ευρωπαϊκού τύπου.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε επένδυση 3,85 εκατ. ευρώ το 2017, που αφορούσε νέα, υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής γιαουρτιού, ενώ όπως τόνισε στέλεχός της στο Liberal για το 2019 δρομολογούνται νέες επενδύσεις περί τα 4 εκατ. ευρώ για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων παραγωγής. Στο γιαούρτι οι εξαγωγές της είναι στο 20%, ενώ «έτρεξαν» το 2018 με ρυθμούς ανάπτυξης περί το 70%, κάτι που δείχνει το momentum που υπάρχει.

Ιστορικό και εγκαταστάσεις

Το ξεκίνημα της εταιρείας ήταν πριν 42 χρόνια, το 1977 όταν ο Κωνσταντίνος και η Ολγα Κουκάκη δημιούργησαν μια μικρή οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα παράγοντας γάλα.

Το 1999, ο γιος τους Θανάσης και σημερινός διευθύνων σύμβουλος, θέλοντας να αξιοποιήσει την παραγωγή με καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο, δημιουργεί μια οικοτεχνία που μεταποιεί το γάλα, δημιουργώντας έτσι την οικογενειακή φάρμα.

Μεταξύ 2009 και 2011 με νέες επενδύσεις δημιουργήθηκαν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με βιομηχανικά και συναφή κτίρια στην περιοχή Κάτω Απόστολοι στον νομό Κιλκίς, όπου και εδρεύει.

Πλέον, η φάρμα Κουκάκη έχει καθετοποιημένη παραγωγή, καθώς διαθέτει κτηνοτροφική μονάδα, αναπτύσσοντας δραστηριότητα και στον πρωτογενή τομέα (ζωικό και φυτικό), εξασφαλίζοντας την πρώτη ύλη σε όλα τα στάδια, μέχρι το τελικό προϊόν, από το χωράφι στο ράφι. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε έκταση 125 στρεμμάτων με στεγασμένους χώρους 4.835 τ.μ., ενώ διαθέτει ένα διαμετακομιστικό κέντρο στην Ιωνία Θεσσαλονίκης.

Φυτική παραγωγή από τη φάρμα

Η Φάρμα Κουκάκη, θέλοντας να εξασφαλίσει πλήρη ποιοτικό έλεγχο σ'' όλη τη διαδικασία του ζωικού κεφαλαίου, καλλιεργεί η ίδια τις ζωοτροφές. Στον κάμπο των Κάτω Αποστόλων καλλιεργούνται προϊόντα όπως σκληρό και μαλακό σιτάρι, βρόμη, κριθάρι, βίκος, μηδική, αγριαγκινάρα και κτηνοτροφικό κουκί. Όλη η διαδικασία, από το όργωμα, τη σπορά έως τη συγκομιδή, το θέρισμα και το αλώνισμα γίνεται με τον ιδιόκτητο στόλο αγροτικών μηχανημάτων της Φάρμας.

Το 2017 η εταιρεία είχε πωλήσεις 25,87 εκατ. ευρώ (+7,8%) έναντι του 2016, με κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 3,90 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 1,56 εκατ. ευρώ. Γενικότερα τα αποτελέσματα του 2017 πιέστηκαν λόγω διαγραφής κάποιων αποθεματικών.

Η Φάρμα λειτουργεί κάτω από τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα πιστοποίησης, κάτι που επιβάλλει άλλωστε μια αγορά «ανοικτή»  και με τόσο υψηλά διατροφικά στάνταρ στην Ευρώπη. Όποιος θέλει να κερδίσει μερίδια και να αναπτυχθεί, μόνο μέσα από το δρόμο της πιστοποίησης μπορεί να το κάνει.

Διαθέτει πιστοποιήσεις NON GMO, ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, IFS Food standard Issue 6, και BRC Food Safety.