Φαβορί για την εξαγορά των μονάδων αερίου και πετρελαίου της Edison

Φαβορί για την εξαγορά των μονάδων αερίου και πετρελαίου της Edison

Φαβορί για την απόκτηση των δραστηριοτήτων εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Εdison SpA, φέρεται να είναι η Energean Oil & Gas, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο μια πιθανή εξαγορά θα επέκτεινε σημαντικά τις δραστηριότητες της Energean στον αναπτυσσόμενο κόμβο φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντάς της με σημαντική παρουσία στην υπεράκτια λεκάνη της Αιγύπτου.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το χαρτοφυλάκιο της Edison περιλαμβάνει επίσης στοιχεία ενεργητικού στην Ιταλία, την Αλγερία, την Κροατία, τη βρετανική και τη νορβηγική Βόρεια Θάλασσα καθώς και την Ελλάδα. Το Reuters σημειώνει ότι η ελληνική Energean βρίσκεται στον τελικό γύρο υποβολής προσφορών για το χαρτοφυλάκιο της Edison μαζί με την Cairn Energy, σύμφωνα με πληροφορίες από την πετρελαϊκή βιομηχανία και τραπεζικές πηγές και πλέον θεωρείται φαβορί.

Τολμηρό στοίχημα

Το Reuters σχολιάζει ότι η αξία των προσφορών για το χαρτοφυλάκιο Edison δεν είναι ακόμη σαφής ενώ η EDF και η Edison αναμένεται να λάβουν τελική απόφαση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Η Edison, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη γαλλική EDF, αρνήθηκε να σχολιάσει όπως επίσης και οι Energean, EDF και Cairn.

Η απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Edison θα αύξανε σημαντικά τη χρηματιστηριακή αξία της Energean, που σήμερα ανέρχεται σε 1,6 δισ. δολάρια, 15 μήνες μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και την δευτερογενή εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, σημειώνει το Reuters.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπογραμμίζει ότι η εξαγορά θα σηματοδοτήσει ένα τολμηρό στοίχημα από τον CEO της Energean, Mάθιο Ρήγα, καθώς η εταιρείας αναπτύσσει τα πεδία φυσικού αερίου Karish και Tanin στην ΑΟΖ του Ισραήλ, όπου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021, με εκτιμώμενο κόστος 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Reuters υποστηρίζει ότι η Edison παρήγαγε περίπου 50.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου ημερησίως το 2018 ενώ στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται αποθέματα 209,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από 97 παραχωρήσεις, άδειες και αποθεματικά.