Φ. Καραβίας: Σύντομα η συμφωνία για το νέο νόμο Κατσέλη

Φ. Καραβίας: Σύντομα η συμφωνία για το νέο νόμο Κατσέλη

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Έχουμε καταλήξει σε ένα σχήμα που λύνει τα περισσότερα προβλήματα και από όλες τις πλευρές υπάρχει καλή πίστη, συνεπώς πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και με τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος θα υπάρξει οριστική συμφωνία. Αυτό δήλωσε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του νόμου που θα διαδεχθεί το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το τελικό σχέδιο έπρεπε να περάσει από διαβούλευση και να ακουστούν όλες οι απόψεις, έτσι την προηγούμενη εβδομάδα ακούσαμε τις ενστάσεις των θεσμών, πρόσθεσε ο κ. Καραβίας, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι είναι θέμα χρόνου να οριστικοποιηθεί ο νέος νόμος.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πρώτες ενδείξεις από τις αντιδράσεις των επενδυτών είναι θετικές, καθώς το νέο πλαίσιο απαντάει σε πολλά ζητήματα, εμποδίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και αναμένεται να οδηγήσει μεγάλο όγκο δανείων να αρχίσει να αποπληρώνεται.

Για τη γενικότερη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι το πλάνο που έχει παρουσιάσει η Eurobank, μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia, είναι ολιστικό και απαντάει σε όλα τα ερωτήματα της αγοράς. Ο ένας από τους δύο πυλώνες του σχεδίου, συμπλήρωσε ο CEO της τράπεζας, είναι η περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση η οποία θα αποτελέσει καταλύτη για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs.

Παρ' όλα αυτά, είπε ο κ. Καραβίας, θα πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή το θέμα της κερδοφορίας, το οποίο σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά θα πρέπει επίσης να εξεταστεί και το θέμα των εσόδων.