Φ. Καραβίας: Στη χρηματοδότηση δυναμικών επιχειρήσεων το μέλλον της χώρας

Φ. Καραβίας: Στη χρηματοδότηση δυναμικών επιχειρήσεων το μέλλον της χώρας

«Βλέπουμε στη χρηματοδότηση δυναμικών επιχειρήσεων το μέλλον της χώρας και το μέλλον της Τράπεζάς μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά την ομιλία του στο Go in Crete, την επιχειρηματική αποστολή της Τράπεζας στο Ηράκλειο της Κρήτης. 

Ο κ. Καραβίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στην Κρήτη υπάρχουν πολλές τέτοιες επιχειρήσεις και θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες.

Παράλληλα, τόνισε πως «παρά τους γνωστούς περιορισμούς στη ρευστότητα, δεσμεύομαι πως δεν θα έρθει στη Eurobank ένα γερό επιχειρηματικό σχέδιο, καλά μελετημένο και με προοπτικές, και δεν θα βρούμε τον τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε. Και η δέσμευση αυτή θα τηρηθεί με τον τρόπο που εσείς οι Κρητικοί ξέρετε να κρατάτε το λόγο σας». 

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, επεσήμανε ότι η συμφωνία δεν είναι μόνον τα μέτρα που τη συνοδεύουν. Είναι επίσης οι προοπτικές που ανοίγει – προοπτικές σταθεροποίησης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, άρσης των αβεβαιοτήτων, ώστε να εγκαινιαστεί μια φάση σταδιακής ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, ενίσχυσης της εγχώριας και ξένης επενδυτικής δραστηριότητας και εισόδου της χώρας στον ανοδικό κύκλο, τον κύκλο της μακροπρόθεσμα βιώσιμης ανάπτυξης.

«Παρά το δύσκολο πρώτο τρίμηνο, η αγορά με την άνοδο του χρηματιστηρίου και την μείωση των αποδόσεων των ομολόγων προεξοφλεί τις θετικές προσδοκίες. Πιστεύω πως, από εδώ και πέρα, η δυναμική θα είναι θετική, με προϋπόθεση, μεταξύ των άλλων, την επιτάχυνση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες κατά τη γνώμη μας θα δράσουν ως καταλύτης για ευρύτερες επενδύσεις στη χώρα αλλά και την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Και, σε κάθε περίπτωση, η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη εδώ και μια οκταετία ύφεσης ή στασιμότητας κατά την οποία θα έχουμε ουσιαστική ανάπτυξη – χαμηλότερη από εκείνην που προσδοκούσαμε, και θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει, αλλά πάντως έστω και τώρα θα δούμε ανάπτυξη», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Αναλυτικά, η ομιλία του Φ. Καραβία: 

Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην αποψινή κεντρική εκδήλωση του Forum, την κορύφωση μιας μεγάλης σειράς δράσεων που συνθέτουν το Go in Crete. Το Go in Crete αποτελεί συνέχεια του προγράμματος Go International, που είναι η κεντρική πρωτοβουλία της Eurobank για τη στήριξη των δυναμικών και εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν και να διευρύνουν την παρουσία τους στις ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές. Η δράση αυτή ξεκίνησε το 2009, με πρωτοβουλία του κ. Νικόλαου Καραμούζη, προέδρου του ΔΣ της Eurobank.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γ. Κατρούγκαλο για την παρουσία του σε αυτή την αίθουσα, και την ομιλία του που θα ακολουθήσει, που πιστοποιούν την αρωγή και την αναγνώριση που προσφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. Στη διοργάνωση του Go in Crete υπήρξε επίσης αρωγός μας η Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος επίσης τιμά την εκδήλωσή μας και θα έχετε την ευκαιρία να τον ακούσετε σε λίγη ώρα.

Το Go International, το Go In Crete, σήμερα υπογραμμίζουν την ανάγκη για ένα νέο, διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο, στηριγμένο όχι στην κατανάλωση, αλλά στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, την υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Συνεργαστήκαμε στενά με σειρά φορέων – μάλιστα το πρόγραμμα Go έδωσε για πρώτη φορά την ευκαιρία να βρεθούν σε μια κοινή πρωτοβουλία ο ΣΕΒ και οι τρεις σημαντικότεροι εξαγωγικοί φορείς της χώρας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμός Εξαγωγέων, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – οι πρόεδροι τους, η κα Χριστίνα Σακελλαρίδη και ο κ. Κυριάκος Λουφάκης είναι σήμερα μαζί μας και τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους -  και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης. Θέλω στο σημείο αυτό να απευθύνω ένα ξεχωριστό και θερμό «ευχαριστώ» στον πρόεδρο του, τον φίλο Άλκη Καλαμπόκη με τον οποίο συνδιοργανώνουμε το Go In Crete.

Η φετινή διοργάνωση έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Ολοκληρώνεται ο κύκλος της δεύτερης αξιολόγησης, που υπήρξε μακρύς και επίπονος. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια εμπόδια της τελευταίας στιγμής, αλλά όλοι έχουν επίσημα και δημόσια αναγνωρίσει πως η Ελλάδα έπραξε όσα της αναλογούσαν και δεν αμφιβάλλουμε πως η θετική κατάληξη έχει δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η συμφωνία δεν είναι μόνον τα μέτρα που τη συνοδεύουν. Είναι επίσης οι προοπτικές που ανοίγει – προοπτικές σταθεροποίησης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, άρσης των αβεβαιοτήτων, ώστε να εγκαινιαστεί μια φάση σταδιακής ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, ενίσχυσης της εγχώριας και ξένης επενδυτικής δραστηριότητας και εισόδου της χώρας στον ανοδικό κύκλο, τον κύκλο της μακροπρόθεσμα βιώσιμης ανάπτυξης.

Παρά το δύσκολο πρώτο τρίμηνο, η αγορά με την άνοδο του χρηματιστηρίου και την μείωση των αποδόσεων των ομολόγων προεξοφλεί τις θετικές προσδοκίες. Πιστεύω πως, από εδώ και πέρα, η δυναμική θα είναι θετική, με προϋπόθεση, μεταξύ των άλλων, την επιτάχυνση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες κατά τη γνώμη μας θα δράσουν ως καταλύτης για ευρύτερες επενδύσεις στη χώρα αλλά και την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Και, σε κάθε περίπτωση, η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη εδώ και μια οκταετία ύφεσης ή στασιμότητας κατά την οποία θα έχουμε ουσιαστική ανάπτυξη – χαμηλότερη από εκείνην που προσδοκούσαμε, και θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει, αλλά πάντως έστω και τώρα θα δούμε ανάπτυξη.

Στην κατοχύρωση και ενίσχυση της ανάπτυξης πιστεύουμε ότι με το πρόγραμμα Go μπορούμε να έχουμε ουσιαστική συμβολή. Γιατί όμως επιλέξαμε την Κρήτη για τη φετινή εκδήλωσή μας;

Ο λόγος είναι ότι είμαστε πεπεισμένοι πως η Κρήτη έχει όλες τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει, ανάμεσα στις ελληνικές περιφέρειες, στη φάση της ανάπτυξης.

Η ιδιαιτερότητα της Κρήτης είναι ότι διαθέτει μια αυτάρκη και ολοκληρωμένη οικονομική ζωή και την αντίστοιχη επιχειρηματική κοινότητα.

Πρώτον, στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, διαχρονικά και κατεξοχήν στα χρόνια της κρίσης, που είναι ο τουρισμός, η Κρήτη είναι με διαφορά πρώτη σε συμβολή στο τουριστικό προϊόν, σε αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και επιχειρήσεων που συνδέονται έμμεσα με τον κλάδο.

Δεύτερον, στον πρωτογενή τομέα, που έχει για τη χώρα μας μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό, το ισχυρό brand name της κρητικής διατροφής, παρέχει την κατάλληλη βάση για το άλμα που επιβάλλει η νέα εποχή, από τον αγρότη-παραγωγό στον αγρότη-επιχειρηματία, με ολοκληρωμένες δραστηριότητες, από το χωράφι στον τελικό καταναλωτή, όπου κι αν αυτός βρίσκεται, στην Ελλάδα ή στο πιο μακρινό σημείο του πλανήτη, μέσα από τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Eurobank είναι πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, με υπηρεσίες χωρίς όμοιό τους στην ελληνική αγορά, όπως το Exportgate.gr, η ειδική πύλη που έχουμε δημιουργήσει για τους Έλληνες εξαγωγείς και την οποία αναβαθμίσαμε φέτος με τη συμμετοχή διεθνών τραπεζών, ορισμένες εκ των οποίων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η ισπανική Santander, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, είναι σήμερα μαζί μας. Το δίκτυο θυγατρικών σε ξένες χώρες, οι οποίες μάλιστα έχουν σημαντικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές εξαγωγές και οι συνεργασίες με διεθνείς εταίρους, θεσμικούς και ιδιωτικούς, όπως αυτοί που ενδεικτικά μόνο προανέφερα αποτελούν ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη Eurobank, που μας επιτρέπει να προσφέρουμε στο εξαγωγικό εμπόριο ένα επίπεδο υπηρεσιών που αποτελεί μέτρο σύγκρισης στην Ελλάδα. 

Τρίτον, στην Κρήτη υπάρχει, επίσης, εκπροσώπηση σχεδόν όλων των κλάδων στην τοπική οικονομία, σημαντικές βιομηχανίες, σφύζουσα εμπορική δραστηριότητα, αλλά και, τέταρτον, μια ακμαία ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Τα πανεπιστήμια, τα τεχνολογικά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα της Κρήτης διακρίνονται σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και έχουν ξεχωριστές επιδόσεις σε ένα κρίσιμο τομέα, όπου άλλα υστερούν, δηλαδή στη διασύνδεση της έρευνας και της αγοράς, στο μετασχηματισμό της γνώσης σε επιχειρηματική δραστηριότητα και οικονομικό προϊόν.

Τέλος, η ενέργεια είναι ένας ακόμη τομέας που η Κρήτη αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, λόγω των ΑΠΕ, και μέσω της ηλεκτρικής της διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά πιθανόν και με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως Κύπρος και Ισραήλ, έργα δύσκολα μεν, αλλά εφόσον πραγματοποιηθούν με ευρύτερη γεωπολιτική και οικονομική σημασία για τη χώρα μας.

Με αυτές τις προτεραιότητες και αυτή τη συλλογιστική αποφασίσαμε να είμαστε στην Κρήτη στρατηγικά.

Στη Eurobank διαθέτουμε και τα κεφάλαια και τη στρατηγική απόφαση για να στηρίξουμε τα υγιή επιχειρηματικά σχέδια, για να στηρίξουμε τελικά την ανάκαμψη της οικονομίας και τη διατήρηση ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη χώρα μας, ώστε να βρουν δουλειά οι άνεργοι και να μην αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό οι νέοι.

Βλέπουμε στη χρηματοδότηση δυναμικών επιχειρήσεων το μέλλον της χώρας και το μέλλον της Τράπεζάς μας.

Πιστεύουμε ότι στην Κρήτη υπάρχουν πολλές τέτοιες επιχειρήσεις και θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες. Βλέπουμε αισιόδοξες προοπτικές και θέλουμε να είμαστε συνοδοιπόροι όσων μας επιλέγουν να συνεργαστούν μαζί μας στη διαδρομή τους προς την επιτυχία και την επίτευξη των στόχων τους. Παρά τους γνωστούς περιορισμούς στη ρευστότητα, δεσμεύομαι πως δεν θα έρθει στη Eurobank ένα γερό επιχειρηματικό σχέδιο, καλά μελετημένο και με προοπτικές, και δεν θα βρούμε τον τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε. Και η δέσμευση αυτή θα τηρηθεί με τον τρόπο που εσείς οι Κρητικοί ξέρετε να κρατάτε το λόγο σας.