Φ.Καραβίας (Eurobank): Στα 8 δισ. ευρώ τα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Φ.Καραβίας (Eurobank): Στα 8 δισ. ευρώ τα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ιδιαίτερα θετικά κρίνονται τα αποτελέσματα της Eurobank που μάλιστα αναπροσάρμοσε ανοδικά το πλάνο της (guidance) για φέτος και πλέον στοχεύει σε ετήσια ενσωματωμένη κερδοφορία (ROTE 11%), μετά από αύξηση 71,7% των οργανικών λειτουργικών κερδών και μείωση των κόκκινων δανείων ήδη στα 5,9% στο εξάμηνο, ανοίγοντας το δρόμο για μέρισμα από τα κέρδη της φετινής χρονιάς.

Μιλώντας για τα μεγάλα κέρδη εξαμήνου που υποχρέωσαν την Τράπεζα σε αναθεώρηση επί τα βελτίω και το προσδοκώμενο πλέον μέρισμα, ο CEO του Ομίλου Eurobank Φωκίων Καραβίας, τόνισε ότι «κάνουμε έναν παραγωγικό διάλογο με τον επόπτη με στόχο τη διανομή μερίσματος από τα φετινά κέρδη, στις αρχές του 2023».

Ειδικότερα η Eurobank στο νέο της πλάνο για φέτος προβλέπει:

  • Αύξηση των υγιών δανείων με πιστωτική επέκταση κατά 600 εκατ. ευρώ από τα 2,3 δισ. ευρώ στα 2,9 δισ. ευρώ φέτος.
  • Οργανικά λειτουργικά κέρδη 750 εκατ. ευρώ από 610 εκατ. ευρώ πριν στο σύνολο της χρονιάς.
  • Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 11% από 10% που προέβλεπε πριν.
  • Κέρδη ανά μετοχή (EPS) στα 0,16 ευρώ από 0,14.
  • Δείκτη κόκκινων δανείων (ΜΕΑ) στο 5,8%

Στα 3 δισ. ευρώ τα δάνεια του RRF τώρα- Θα φθάσουν τα 8 δισ.

Στο μεταξύ όπως είπε, ο κ. Καραβίας, σε 3 δισ. ευρώ ανέρχονται σήμερα τα συνολικά επενδυτικά projects που επιδιώκουν την χρηματοδότησή τους κατά 30%-40% από το Ταμείο Ανάπτυξης (RRF). Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, το ύψος τους θα «αγγίζει» έως και τα 8 δισ. ευρώ. 

Συνολικά η Eurobank πέραν του RRF, προχώρησε σε νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα, 5,2 δισ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο.

Κόκκινα δάνεια και διαγραφές

Σχετικά με νέα κόκκινα δάνεια τα οποία φθάνουν συνολικά τα 400 εκατ. ευρώ στα τελευταία τρίμηνα ο κ. Καραβίας, είπε, ότι «δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ανησυχίας. Τα στοιχεία δεν δείχνουν τάση, η κατάσταση είναι καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις».  

Είπε όμως ότι «η πίεση στο εισόδημα υπάρχει κυρίως από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα τρόφιμα και παρακολουθούμε με προσοχή τα χαρτοφυλάκια μας». Τα νέα «κόκκινα δάνεια» προέρχονται από τα δάνεια λιανικής κι όχι από τα επιχειρηματικά δάνεια. 

Η Eurobank θα διαγράψει μέρος των κόκκινων δανείων όπως είπε ο κ. Καραβίας. «Σχεδιάζουμε», είπε, «στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους να προχωρήσουμε σε κάποιες διαγραφές». 

Αυξημένα έσοδα από τόκους

Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο (NII) αναμένεται να αυξηθεί φέτος 7% έως 9%, εξαιτίας των εσόδων από την αύξηση του euribor αλλά και από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων.

Τα έσοδα της τράπεζας θα αυξηθούν κατά 70 εκατ. ευρώ από την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης των επιτοκίων.  Στην περίπτωση που τα επιτόκια αυξηθούν άλλες 50 μονάδες βάσης τότε τα έσοδα θα φθάσουν τα 130 εκατ. ευρώ. Αύξηση 150 μονάδων βάσης (+1,5 ποσοστιαία μονάδα άνοδος στα επιτόκια), τα έσοδα θα αυξηθούν συνολικά στα 300 εκατ. ευρώ.