ΕΥ: Στο 64% παγκοσμίως ο ρυθμός υιοθέτησης του FinTech

ΕΥ: Στο 64% παγκοσμίως ο ρυθμός υιοθέτησης του FinTech

Οι δείκτες υιοθέτησης του FinTech, του τομέα των νέων τεχνολογιών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, βελτιώθηκαν σημαντικά αγγίζοντας ποσοστό της τάξης του 64% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Ernst & Young.

Συγκεκριμένα, αναπτυσσόμενες αγορές, και ειδικά η Κίνα και η Ινδία, προηγούνται στην υιοθέτηση, ακολουθούν, η Ρωσία και  Νότια Αφρική, ενώ μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών, προηγούνται η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, αντικατοπτρίζοντας εν μέρει την ανάπτυξη της ανοιχτής τραπεζικής που γνωρίζει η Ευρώπη.

Παγκοσμίως, ένας μέσος όρος της τάξης του 89% των καταναλωτών, γνωρίζουν για τις πλατφόρμες πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου σε καταστήματα, ενώ 82% γνωρίζουν τα συστήματα πληρωμής μεταξύ ομότιμων χρηστών (peer-to-peer) και των μη-τραπεζικών χρηματικών μεταφορών.

Σύμφωνα με το EY Global FinTech Adoption Index 2019, οι προσδοκίες των πελατών έχουν αυξηθεί, ενισχύοντας τον δραστικό μετασχηματισμό και την καινοτομία στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι παραδοσιακές τράπεζες, οι ασφαλιστές και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μετασχηματίζουν δραστικά τις προτάσεις τους, προσφέροντας ψηφιακά διαθέσιμες υπηρεσίες που βασίζονται σε προηγμένη τεχνολογία.

Τα βασικά κριτήρια επιλογής μιας υπηρεσίας FinTech, σύμφωνα με τα ευρήματα του Δείκτη, αποδεικνύουν ότι το 27% θεωρούν την τιμή ως την πρώτη τους προτεραιότητα.

«Τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να συνεχίσουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των καταναλωτών και να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, αξιοποιώντας περισσότερο τις αναδυόμενες τεχνολογίες, προκειμένου να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά», τόνισε ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Εταίρος και Επικεφαλής του Χρηματοοικονομικού Τομέα της ΕΥ Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.