ΕΥ: Σε υποτονικά επίπεδα οι δημόσιες εγγραφές τους πρώτους 9 μήνες παγκοσμίως

Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2018, 12:22
-A +A
ΕΥ: Σε υποτονικά επίπεδα οι δημόσιες εγγραφές τους πρώτους 9 μήνες παγκοσμίως

Η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τα ζητήματα που έχουν προκύψει στον χώρο του εμπορίου συνεχίζουν να κάμπτουν τον ενθουσιασμό των επενδυτών, με αποτέλεσμα ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 να υποχωρήσει σε 1.000 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόκειται για μείωση κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, κατά το οποίο είχε καταγραφεί η υψηλότερη δραστηριότητα εννεαμήνου από το 2007. Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση αυτή, η δραστηριότητα του εννεαμήνου του 2018 παρέμεινε πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, με τις διεθνείς αγορές να συγκεντρώνουν 145,1 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 9% σε ετήσια βάση.

Η δραστηριότητα κατά το γ’ τρίμηνο του 2018 (302 δημόσιες εγγραφές και έσοδα 47,1 δις δολ.) κατέγραψε μείωση κατά 22% ως προς τον αριθμό των συναλλαγών και αύξηση 9% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Οι τομείς της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της υγειονομικής περίθαλψης παρουσίασαν την εντονότερη δραστηριότητα στη διάρκεια του εννεαμήνου, με 468 δημόσιες εγγραφές (47% του συνολικού αριθμού παγκοσμίως), που συγκέντρωσαν συνολικά 62,9 δις δολάρια (43% των συνολικών εσόδων).

Παράλληλα, η αύξηση δημοσίων εγγραφών των νεοφυών εταιρειών με αποτίμηση που ξεπερνά το ένα δις δολ. (Unicorns) κατά το γ’ τρίμηνο του 2018, οδήγησε σε αύξηση των συνολικών κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατά το α’ εννεάμηνο κατά 9%, έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος. Τα ευρήματα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης της EY, Global IPO trends: Q3 2018.

Σε ύφεση η δραστηριότητα στην EMEIA, εν μέσω καθυστερήσεων δημοσίων εγγραφών και γεωπολιτικής αβεβαιότητας – μία δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) κατέγραψε σημαντική μείωση τόσο ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών (-48%), όσο και ως προς τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια (-85%), σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2017. Η δραστηριότητα σημείωσε κάμψη και κατά το σύνολο του α’ εννεάμηνου, με τον αριθμό των εγγραφών να μειώνεται κατά 11% και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά 24%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2017.

Η δραστηριότητα στην ΕΜΕΙΑ επηρεάστηκε αρνητικά από την αβεβαιότητα ως προς τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την επικείμενη προθεσμία για τη λήξη των διαπραγματεύσεων του Brexit, και την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αναμενόμενης μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής στην ιστορία παγκοσμίως. Ωστόσο, η περιοχή κατατάσσεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη και πιο βιώσιμη παγκόσμια αγορά ως προς τον αριθμό των εγγραφών, με τη συμμετοχή της στην παγκόσμια αγορά να αυξάνεται στο 33%.

Οι μέσες αποδόσεις πρώτης ημέρας για τις δημόσιες εγγραφές στα κεντρικά χρηματιστήρια της EMEIA διαμορφώθηκαν στο 12%, ενώ οι τρέχουσες αποδόσεις μετά τις δημόσιες εγγραφές έφθασαν κατά μέσο όρο το 25%, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις δημόσιες εγγραφές που τελικά ολοκληρώνονται.

Τον Ιούλιο, πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η πρώτη, μετά από αρκετό διάστημα, δημόσια εγγραφή της Εταιρείας Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, CNL Capital, η οποία συγκέντρωσε 461 εκατ. δολάρια. Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Έπειτα από καιρό και σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, είδαμε να πραγματοποιείται μία δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό σημάδι σε μια περίοδο κρίσης και έναν καρπό των κόπων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ωστόσο, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα, προκειμένου να αντιστρέψουμε το κλίμα και να δημιουργήσουμε ένα φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι υποχρέωση όλων μας, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και της Πολιτείας και των αρμόδιων εποπτικών αρχών, να δουλέψουμε μαζί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική επιχειρηματικότητα».

Ενισχύεται η δυναμική των δημοσίων εγγραφών στην Αμερικανική Ήπειρο

Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στην Αμερικανική Ήπειρο παρέμεινε ισχυρή κατά το α’ εννεάμηνο του 2018, με τον αριθμό των εγγραφών να φθάνει τις 195, καταγράφοντας αύξηση κατά 27%, και τα αντληθέντα κεφάλαια να αυξάνονται κατά 41%, αγγίζοντας τα 50,1 δις δολάρια. Στις ΗΠΑ, ολοκληρώθηκαν 47 δημόσιες εγγραφές κατά το γ’ τρίμηνο του 2018, από τις οποίες συγκεντρώθηκαν 11,9 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 150% ως προς τα έσοδα, και 31% ως προς τον αριθμό των εγγραφών, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ενισχύεται από τα megadeals του Χονγκ Κόνγκ

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η προσοχή επικεντρώθηκε στο Χονγκ Κονγκ, παρά την αποκλιμάκωση της δραστηριότητας στην περιοχή. Οι δημόσιες εγγραφές στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά το γ’ τρίμηνο του 2018, τόσο ως προς τον αριθμό, όσο και ως προς τα έσοδα, συγκεντρώνοντας το 18% των δημοσίων εγγραφών και το 49% των αντληθέντων κεφαλαίων παγκοσμίως.

Τρεις μεγάλες δημόσιες εγγραφές, εκ των οποίων δύο Unicorns, ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο, αναδεικνύοντας το Χονγκ Κόνγκ στο κορυφαίο χρηματιστήριο παγκοσμίως ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια κατά το γ’ τρίμηνο. Το Χονγκ Κονγκ ήταν, επίσης, ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για διασυνοριακές δημόσιες εγγραφές, μετά τις ΗΠΑ.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 12/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα