Attica Bank: Τελεσίγραφο στον όμιλο Καλογρίτσα για άμεση ρύθμιση δανείων

Attica Bank: Τελεσίγραφο στον όμιλο Καλογρίτσα για άμεση ρύθμιση δανείων

Προθεσμία 15 ημερών έτσι ώστε να προσέλθει με μία αξιόπιστη λύση ρύθμισης των δανείων του, δίνει στον όμιλο Καλογρίτσα η Attica Bank, με εξώδικο που απέστειλε στη διοίκηση της τεχνικής εταιρείας.

 

Πιο αναλυτικά, η Attica Bank αναφέρει πως έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ανοχής και καλής και συναλλακτικής πίστης και στο πλαίσιο της βέλτιστης συνολικής εξυγίανσης της πιστοδότησης, ζήτησε την σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου το οποίο θα επιβεβαιώνονταν από ελεγκτική εταιρεία πρώτης τάξεως, την οποία προσέλαβε η ίδια η τράπεζα.

Επίσης, τοποθέτησε την ίδια ελεγκτική εταιρεία ως Financial Controller και CRO στην εταιρεία και σταμάτησε τις περαιτέρω χρηματοδοτήσεις, δεδομένου και του γεγονότος ότι τα υφιστάμενα όρια χρηματοδοτήσεων με βάση το νομοκανονιστικό πλαίσιο, είχαν εξαντληθεί. Συγκεκριμένα, η απόφαση των αρμοδίων Οργάνων της τράπεζας προέβλεπε την μη δημιουργία νέων Πιστοδοτικών Ορίων (δεδομένου ότι είχαν εξαντληθεί), αλλά την συνέχιση των επαφών με την εταιρεία, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη λύση και για τις δυο πλευρές και πάντα μέσα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Έκτοτε, και μετά από ένα διάστημα 2 μηνών, και πάρα τις συνεχείς προφορικές υποσχέσεις για προσκόμιση βιώσιμης λύσης αναδιάρθρωσης των οφειλών, ουδέν συνέβη.

Κατά συνέπεια, η Attica Bank απέστειλε στις 10.05.2018 σχετική εξώδικη επιστολή με την οποία ανακοινώνει στην εταιρεία ότι εάν εντός 15 ημερών δεν προσέλθει με μια αξιόπιστη λύση ρύθμισης, η οποία να έχει επιβεβαιωθεί από την ελεγκτική εταιρεία, επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα διοίκηση της τράπεζας με την ανάληψη των καθηκόντων της τον Σεπτέμβρη του 2016, βρέθηκε προ μιας διαμορφωμένης κατάστασης στις εταιρείες του Ομίλου ΤΟΞΟΤΗ, με υπόλοιπα λογαριασμών που προσέγγιζαν τα 110 εκατ. ευρώ και με έντονα προβλήματα ρευστότητας τα οποία αναδεικνύονταν από τα συνεχή και έντονα αιτήματα χρηματοδοτήσεων.

Όπως διαπίστωσε η νέα διοίκηση μέσω των αρμοδίων οργάνων της, τα ανωτέρω προβλήματα ρευστότητας και τα συνεχή αιτήματα πιστοδοτήσεων προϋπήρχαν της ανάληψης των καθηκόντων της (από το 2013) και οφείλονταν κυρίως στην έντονη και μη ορθολογική αναπτυξιακή πορεία του ομίλου των εταιρειών ΤΟΞΟΤΗΣ (συνεχής ανάληψη τεχνικών έργων με μη ρεαλιστικές εκπτώσεις).

Στο εξώδικο αναφέρεται ότι οι οφειλές του ομίλου προς την Attica Bank δεν εξυπηρετούνται και βρίσκονται πλέον σε σημαντική καθυστέρηση (άνω των 90 ημερών). Επίσης, παρά την εκπεφρασμένη, ξεκάθαρη και ρητή θέση της τράπεζας ότι είναι αδύνατη κάθε περαιτέρω χρηματοδότηση των εταιρειών του ομίλου και τις επανειλημμένες συναντήσεις και επικοινωνίες κατά τις οποίες η διοίκηση του ομίλου παρείχε ρητές διαβεβαιώσεις για την άμεση εξεύρεση λύσης στα σημαντικά διαρθρωτικά και οικονομικά προβλήματα των εταιρειών του ομίλου καθώς και για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατάπτωσης των χορηγηθεισών από την τράπεζα εγγυητικών επιστολών, μέχρι σήμερα ο όμιλος δεν έχει φανεί συνεπής στις ρητές δεσμεύσεις του.

Παράλληλα, η διοίκηση της τράπεζας έστειλε επιστολή στον πρόεδρο και διευθύντοντα σύμβουλο της ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ, ζητώντας άμεση ενημέρωση για τη συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει ο όμιλος με την εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την αποκατάσταση εκ μέρους της σημαντικού αριθμού έργων για τα οποία η ΤΟΞΟΤΗΣ έχει λάνει πιστωτικές διευκολύνσεις από την Attica Bank. 

«Θα θέλαμε κατ' αρχήν να σας γνωστοποιήσουμε για άλλη μια φορά ότι τέτοιου είδους συμφωνίες θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης της Τράπεζας δια των αρμοδίων οργάνων της. Πέραν τούτου σας καλούμε άμεσα να μας ενημερώσετε και καταθέσετε στην Τράπεζα οποιοδήποτε σχέδιο ή γραπτή συμφωνία έχετε με την συγκεκριμένη ή άλλη εταιρεία προκειμένου να τύχει της αξιολόγησής της».