Εξηγήσεις από Σταθάκη για τις οφειλές των Λιπασμάτων στην ΔΕΠΑ

Εξηγήσεις από Σταθάκη για τις οφειλές των Λιπασμάτων στην ΔΕΠΑ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας προκάλεσε το μεγάλο χρέος της ELFE, πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, συμφερόντων του ομίλου Λαυρεντιάδη, προς τη ΔΕΠΑ, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κινείται πλέον κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, και στο θέμα είχε αναφερθεί στις 14 Μαρτίου το liberal.gr, όταν «ράμπο» της Οικονομικής Αστυνομίας εισέβαλαν στα γραφεία της ΔΕΠΑ, προκειμένου να βρουν στοιχεία γύρω από τα χρέη της ELFE και τυχόν εμπορικές της σχέσεις με τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΚΡΟΛΙΠ, και PFIC. Τόσο η μία όσο και η άλλη εμφανίζονται ως διάδοχα σχήματα της ELFE, έχοντας την ίδια ή παρεμφερή δραστηριότητα, λειτουργώντας στον ίδιο χώρο και απασχολώντας το ίδιο προσωπικό, σύμφωνα με έγγραφο του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) προς το υπουργείο Εργασίας, με ημερομηνία 3/1/2017.

Σε κάθε περίπτωση, και μία ακριβώς ημέρα μετά το δημοσίευμα του liberal.gr (15 Μαρτίου), ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απέστειλε επιστολή προς την διοίκηση της ΔΕΠΑ, ζητώντας ενημέρωση αφενός για το σύνολο των συναλλαγών της με τις παραπάνω εταιρείες (ELFE, ΕΛΛΑΓΚΡΟΛΙΠ, και PFIC), αφετέρου για τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν προς την κρατική επιχείρηση, καθώς και για τις ενέργειες που αυτή έχει κάνει προκειμένου να τις εισπράξει.

Η επιστολή Σταθάκη

«Παρακαλώ να μας ενημερώσετε για το σύνολο των συναλλαγών που αφορούν την προμήθεια φυσικού αερίου μεταξύ της ΔΕΠΑ και της εταιρείας με την επωνυμία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE, της εταιρείας ΕΛΛΑΓΚΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και της εταιρείας με την επωνυμία PFIC και να μας αποστείλετε τα σχετικά έγγραφα. Περαιτέρω να μας ενημερώστε για τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των ως άνω αναφερόμενων εταιρειών προς την ΔΕΠΑ και σε περίπτωση που υφίστανται τέτοιες οφειλές να μας γνωρίσετε σε τι ενέργειες έχετε προβεί για την είσπραξη τους», ανέφερε στο σχετικό κείμενο ο υπουργός.

Τι απάντησε η ΔΕΠΑ

Στην επιστολή Σταθάκη, η ΔΕΠΑ φέρεται να απάντησε - όπως λένε στο liberal.gr, πηγές της εταιρείας - ότι κάθε Παρασκευή η ELFE προπληρώνει πλέον το φυσικό αέριο της επόμενης εβδομάδας, ότι ουδέποτε η εταιρεία είχε εμπορικές συναλλαγές με τις ΕΛΛΑΓΚΡΟΛΙΠ, και PFIC, αλλά και πως υπάρχει γενικότερο σχέδιο προκειμένου να ρυθμισθεί το χρέος, το οποίο όμως απαιτεί πολιτική παρέμβαση.

Αυτό ωστόσο που συνεχίζει να απασχολεί τους μετόχους της κρατικής εταιρείας αερίου, όπως προκύπτει από τις επιστολές τους, είναι ποια μέτρα αυτή έχει λάβει για την είσπραξη του μεγάλου ακάλυπτου χρέους της ELFE. Το ενδιαφέρον των μετοχών της ΔΕΠΑ είναι εύλογο, αφού το μεν ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου που θα εισηγηθεί την βέλτιστη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 65% της ΔΕΠΑ, όσο για τα ΕΛΠΕ που συμμετέχουν με 35% στην εταιρεία, ενδιαφέρονται για την αξία της συμμετοχής τους. Πόσο μάλλον, όταν απ'' ότι λέγεται, η ΔΕΠΑ παραλαμβάνει μεταχρονολογημένες επιταγές ως εξασφάλιση για το χρέος των Λιπασμάτων.

Προωθεί λύση συμψηφισμού χρεών με ακίνητα

Την ίδια στιγμή η ΔΕΠΑ φέρεται να προωθεί λύση –πακέτο που θα συμψηφίζει τα παραπάνω χρέη με ακίνητα της ELFE στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και στα Διαβατά. Αμφότερα ωστόσο τα επίμαχα ακίνητα δεν μπορούν σύμφωνα με πληροφορίες να μεταβιβασθούν καθώς οποιαδήποτε τέτοια κίνηση έχει παγώσει με παλαιότερη απόφαση του πρώην προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Παναγιώτη Νικολούδη. Έτερη λύση που επίσης φέρεται να βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει ένα συνδυασμό κουρέματος του χρέους πάντα με ανταλλαγή ακινήτων, επίσης δύσκολα υλοποιήσιμο σενάριο.

Λαβύρινθος

Τα καμπανάκια για την ELFE χτυπούν σε πολλαπλά επίπεδα. Τον Φεβρουάριο με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης διαπίστωνε σειρά παρατυπιών εκ μέρους της βιομηχανίας κατά τη διαδικασία μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας της στην εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ.

Εν προκειμένω επιβεβαίωνε ότι η ELFE ABEE δεν είχε άδεια λειτουργίας σε ισχύ, καθώς και ότι κατόπιν εξέτασης του ιστορικού λειτουργίας της προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ότι η διοίκηση της πάλαι ποτέ Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την αποφυγή κινδύνου ατυχημάτων.

Στο ίδιο πάντα κείμενο του υπουργείου αναφέρονταν ότι η ELFE αποφεύγει συστηματικά και επί σειρά ετών να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μεταβιβάζοντας διαρκώς μέσα από αμφιλεγόμενες και λαβυρινθώδεις διαδρομές τις εγκαταστάσεις και την άδεια λειτουργίας σε διάδοχα εταιρικά σχήματα. Εκτοτε δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρξε κάποια συνέχεια και προς ποια ακριβώς κατεύθυνση.