Έξι στους δέκα CEOs πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν είναι ελκυστική στις ξένες επενδύσεις

Έξι στους δέκα CEOs πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν είναι ελκυστική στις ξένες επενδύσεις

Έξι στους δέκα CEOs αξιολογώντας την εφαρμογή των μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεων πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν είναι και τόσο ελκυστική στις ξένες επενδύσεις, ενώ παράλληλα το 65% των CEOs είναι σίγουροι ότι για τη διασφάλιση και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων απαιτείται η Ελλάδα να παραμείνει σε ένα πλαίσιο επιτήρησης μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος.

Σύμφωνα με την έρευνα της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group, στις 153 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 4ο τρίμηνο του 2017.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον να εκφράσουν την άποψη τους για την επίδραση που θα έχει στην Ελληνική οικονομία το καθεστώς εποπτείας που προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων που έχει λάβει. Τέσσερις στους δέκα CEOs δηλώνουν ότι θα έχει θετική επίδραση ενώ ένας στους τρεις ούτε θετική ούτε αρνητική. Αντίθετα ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι το καθεστώς εποπτείας θα έχει αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία. Σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται στους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων όπου ένας στους δύο θεωρεί ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι θετικές. Οι CEOs ερωτήθηκαν επιπλέον για το αν η ελληνική οικονομία είναι πιο ανοικτή στις ξένες στις ξένες επενδύσεις. Έξι στους δέκα CEOs πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία είναι ελάχιστα ανοικτή στις ξένες επενδύσεις.

Το 36% των CEOs θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο ανοικτή, ενώ μόνο το 5% δηλώνει ότι είναι αρκετά ανοικτή στις ξένες επενδύσεις. Ένα σημαντικό ζήτημα για την ελληνική οικονομία είναι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στην ερώτηση για την πιθανότητα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σχεδόν ένας στους τρεις CEOs θεωρεί ότι υπάρχουν υψηλές πιθανότητες ανακεφαλαιοποίησης, ενώ έξι στους δέκα εκτιμούν ότι η πιθανότητα είναι μέτρια. Ελάχιστο είναι το ποσοστό των CEOs 5% που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 3.020 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15/12/2017 έως 05/01/2018.