Εξετάζεται χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις

Εξετάζεται χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις

Στην διευκόλυνση των συναλλαγών των επιχειρήσεων με το εξωτερικό θα στοχεύει η χαλάρωση των capital controls που προωθείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με αφορμή την ολοκλήρωση των stress tests και την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, θα ενημερώσει τόσο την Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και το υπουργείο Οικονομικών για τις προτάσεις της με στόχο να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.

Μετά την αύξηση του ορίου μηνιαίων αναλήψεων για φυσικά πρόσωπα στα 2.300 ευρώ την 1η Μαρτίου, σειρά παίρνει ο εμπορικός κόσμος καθώς στο εξής τα περισσότερα βήματα χαλάρωσης αφορούν στην απελευθέρωση των περιορισμών για τις επιχειρήσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η πλήρης απελευθέρωση των επιχειρηματικών εσόδων που προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ προβλέπεται και ο διπλασιασμός του ορίου των συναλλαγών που διενεργούνται χωρίς έγκριση από τις αρμόδιες επιτροπές των τραπεζών στα 40.000 ευρώ, από 20.000 σήμερα.

Η τελική διαμόρφωση της δέσμης των μέτρων χαλάρωσης που θα προταθούν στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καθοριστεί από την ΕΕΤ έως το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο να αυξηθεί σημαντικά το όριο αναλήψεων για τα φυσικά πρόσωπα, όπως έχει διαρρεύσει.

Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει ζητήσει επανειλημμένα την απελευθέρωση των περιορισμών καθώς τα προβλήματα με το εξωτερικό παραμένουν παρά τις σημαντικές προσπάθειες των τραπεζών να ικανοποιούν σε πολύ ικανοποιητικό χρόνο τα σχετικά αιτήματα.

Σημειώνεται ότι στο Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης που είδε το φως της δημοσιότητας δεν υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας χαλάρωσης και πλήρους άρσης των capital controls.