Εξάμηνο πολλών και διαφορετικών αναγνώσεων για τις εισηγμένες

Εξάμηνο πολλών και διαφορετικών αναγνώσεων για τις εισηγμένες

Οι 35 εταιρίες που τίμησαν τους μετόχους τους και ανακοίνωσαν αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2022 έδειξαν μια ισχυρή δυναμική στην εκκίνηση της φετινής χρονιάς. Το +45% στα λειτουργικά κέρδη θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί για το σύνολο της χρήσης αφού το περυσινό α’ τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα αδύναμο για το λιανικό εμπόριο έχοντας στο μεγαλύτερο μέρος σε ισχύ τους περιορισμούς της πανδημίας ενώ στην πορεία έχει μεσολαβήσει και ένας πόλεμος ο οποίος περνάει μέσα από τους περισσότερους ισολογισμούς στο κόστος πωληθέντων. Παρόλα αυτά η εικόνα των αποτελεσμάτων στο β’ τρίμηνο δεν προσφέρεται για γενικεύσεις, υπάρχουν εταιρίες που έχουν ευνοηθεί πολύ και άλλες που έχουν υποστεί σημαντική πίεση στα μεγέθη τους λόγω των αυξημένων κοστολογίων.

Τα διυλιστήρια αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενη επίδοση στην λειτουργική τους κερδοφορία κρίνοντας από την εξέλιξη των τιμών στα περιθώρια διύλισης, την ζήτηση, την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και την συνεισφορά των ΑΠΕ. Σημείο αναφοράς για τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Motor Oil είναι η χρήση του 2017 όταν είχαν δημοσιεύσει προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 834 εκατ. ευρώ και 650 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το ξεκίνημα της χρονιάς για τα ΕΛΠΕ δεν είναι τόσο ισχυρό αφού η μία μονάδα ήταν εκτός παραγωγής για 4 εβδομάδες λόγω συντήρησης ωστόσο οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στο β’ τρίμηνο είναι άκρως υποστηρικτικές για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Ισχυρό β’ τρίμηνο αναμένεται να εμφανίσει η Μυτιληναίος αποτυπώνοντας την δυναμική των τιμών του Αλουμινίου και της ενέργειας. Εκτιμάται ότι στο σύνολο του τριμήνου η επίδοση των λειτουργικών κερδών θα ξεπεράσει αυτή του α’ τριμήνου (130 εκατ. ευρώ) επεκτείνοντας το σερί των ρεκόρ και στο εξάμηνο παρά την επιβάρυνση της έκτακτης φορολογίας που επιβλήθηκε για τα υπερκέρδη του κλάδου ενέργειας. Καλύτερο τρίμηνο από το ιδιαίτερα δυνατό α’ τρίμηνο σε προσαρμοσμένο επίπεδο αναμένεται να δείξουν και οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο λόγω του αυξημένου ανεκτέλεστου που διατηρούν.

Σε άλλες ανακοινώσεις που μεγεθών που αφορούν την γραμμή των πωλήσεων ο ΟΠΑΠ το πεντάμηνο τρέχει στην Ελλάδα με ρυθμό άνω του 100% σε επίπεδο μικτών εσόδων, η Jumbo έχει ανακοινώσει ρυθμό αύξησης πωλήσεων στο εξάμηνο 12,8%, η Παπουτσάνης έδειξε αύξηση εσόδων στο εξάμηνο +38,8% και η Elton Χημικά αύξηση 37%. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η αύξηση στις γραμμές της κερδοφορίας ενδέχεται να μην είναι γραμμική αφού μεσολαβούν αυξήσεις κόστους που δεν είναι γραμμικές ή απαιτούν χρόνο για να περάσουν στην κατανάλωση.

Οι τράπεζες αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα της προ προβλέψεων κερδοφορίας του α’ τριμήνου αφού η έως τώρα πορεία των βασικών εσόδων τους παρουσιάζει ισορροπία (λιγότερα έσοδα από τόκους, περισσότερες προμήθειες και λιγότερο λειτουργικό κόστος). Η ένταξη των ομολόγων στο «χαρτοφυλάκιο διακράτησης έως την λήξη» αποδείχθηκε σοφή προφυλάσσοντας έτσι την κερδοφορία της τελικής γραμμής από έκτακτες αρνητικές εγγραφές. Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο β’ τρίμηνο δεν παρατηρούνται σημαντικές αρνητικές εισροές και σε συνδυασμό με τις προσαρμογές στα έντοκα στοιχεία ενεργητικού λόγω των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων πακέτων δανείων οι δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να υποχωρήσουν για πρώτη φορά σε μονοψήφια νούμερα σε όλες τις συστημικές τράπεζες.

H αύξηση των τουριστικών αφίξεων αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα αποτελέσματα των Autohellas, Aegean Air οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν χαμηλή βάση σύγκρισης ενώ η Coca Cola θα εμφανίσει αύξηση τζίρου στο 15% μετά την επανεκκίνηση της εστίασης. Στην ΕΧΑΕ ο τζίρος της σποτ αγοράς έτρεξε με 25% στο εξάμηνο ωστόσο φέτος παρατηρούνται λιγότερα έσοδα από εταιρικές πράξεις. Στην πληροφορική μετά από ένα σερί χρήσεων με ισχυρές αυξητικές τάσεις αναμένονται ηπιότερες αυξήσεις στην δραστηριότητα καθώς τα έργα του Δημοσίου που εντάσσονται στο Ταμείο ανάκαμψης δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί.

Στον αντίποδα αναμένεται να βρεθούν οι κατασκευαστικές εταιρίες καθώς το αυξημένο κόστος αναμένεται να χτυπήσει την κερδοφορία τους. Το ίδιο ισχύει και για την ΔΕΗ η οποία αντιμετωπίζει αυξημένο κόστος καυσίμων και τον ΑΔΜΗΕ λόγω της χαμηλότερης απόδοσης των ρυθμισμένων παγίων. Αν και η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον ΟΛΠ επηρεάστηκε αρνητικά από τις απεργίες αναμένεται το κλείσιμο της ψαλίδας από τις άλλες δραστηριότητες ισορροπώντας την εικόνα του εξαμήνου.

Εκτός από τα στοιχεία κερδοφορίας και την επίδραση των αυξημένων κοστολογίων στα περιθώρια η επενδυτική κοινότητα θα εστιάσει σε ρευστότητα και δανεισμό καθώς ο κύκλος των χαμηλών επιτοκίων φαίνεται ότι έχει κλείσει. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου είναι υποχρεωτική για όλες τις εισηγμένες και η περίοδος ανακοινώσεων ολοκληρώνεται την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου:

  • 25 Ιουλίου: Ελληνικά Χρηματιστήρια
  • 28 Ιουλίου: Mytilineos, Titan Cement International
  • 29 Ιουλίου: Eurobank Holdings , Εθνική Τράπεζα
  • 2 Αυγούστου: Alpha Bank
  • 1 Αυγούστου: Entersoft
  • 3 Αυγούστου: Piraeus Bank
  • 4 Αυγούστου: ΟΤΕ
  • 5 Αυγούστου: Intercontinental International ΑΕΕΑΠ
  • 11 Αυγούστου: Coca Cola
  • 25 Αυγούστου: Ελληνικά Πετρέλαια
  • 6 Σεπτεμβρίου: Φουρλής
  • 7 Σεπτεμβρίου: ΟΠΑΠ
  • 8 Σεπτεμβρίου: Παπουτσάνης
  • 14 Σεπτεμβρίου: Lamda Development
  • 15 Σεπτεμβρίου: Γεν. Εμπορίου
  • 16 Σεπτεμβρίου: ΣΙΔΜΑ
  • 20 Σεπτεμβρίου: Ε-ΝΕΤ
  • 22 Σεπτεμβρίου: Viohalco, AS Company
  • 23 Σεπτεμβρίου: ΕΥΔΑΠ
  • 26 Σεπτεμβρίου: ΟΛΠ
  • 27 Σεπτεμβρίου: Briq Properties. Ideal Holdings, Εβροφαρμα
  • 29 Σεπτεμβρίου: ΕΥΑΘ