Μυτιληναίος: Μπαίνει στην αγορά σκραπ με την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ

Μυτιληναίος: Μπαίνει στην αγορά σκραπ με την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στην ανακύκλωση του σκραπ αλουμινίου εισέρχεται η Μυτιληναίος, με την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ αυξάνοντας ταυτόχρονα με χαμηλότερο κόστος την παραγωγή του από τους 120.000 τόνους σήμερα στους 155.000. 

Τη συμφωνία για εξαγορά του 97,87% των μετοχών της εταιρείας ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. Α.Ε. (Επεξεργασία Αλουμινίου – Μεταλλοβιομηχανία), που δραστηριοποιείται στην ανακύκλωση του scrap αλουμινίου, ανακοίνωσε η Μυτιληναίος. Το τίμημα της εξαγοράς του 97,87% των μετοχών της εταιρείας ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους της ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. Α.Ε. (Επεξεργασία Αλουμινίου – Μεταλλοβιομηχανία), η οποία έχει 45 χρόνια εμπειρίας στην ανακύκλωση του scrap αλουμινίου.

Η μονάδα έχει ετήσια δυναμικότητα 35.000 τόνους νέων προϊόντων που προέρχονται από ανακύκλωση αλουμινίου, απασχολεί 64 άτομα, και μέσω εκτεταμένων επενδύσεων αύξησης παραγωγής και παραγωγικότητας, η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 50.000 τόνους σε ορίζοντα διετίας.

Μέσω της εξαγοράς, η Μυτιληναίος επιδιώκει να ενισχύσει τον τομέα μεταλλουργίας της εταιρείας, και να αυξήσει άμεσα την παραγωγή κολονών αλουμινίου (πρώτη ύλη για τις μονάδες διέλασης που παράγουν προφίλ αλουμινίου) από τους 120.000 σε 155.000 τόνους, μεγεθύνοντας έτσι τη συνολική της δυναμικότητα και με προοπτική διετίας, να φτάσει τους 250.000 τόνους συνολικής παραγωγής. Στοχεύει επίσης να αυξήσει την παρουσία της εταιρείας στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες της, και να αποκτήσει τεχνογνωσία στη δραστηριότητα της ανακύκλωσης scrap αλουμινίου.

Σημειωτέον ότι η ανακύκλωση του scrap αλουμινίου απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, ενώ παράγει 95% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Στόχος της Μυτιληναίος είναι να γίνει σταδιακά μία πιο «πράσινη βιομηχανία», με σημαντικά μειωμένο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και ουσιαστική εξοικονόμηση των φυσικών πόρων. Ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση της ζωής των προϊόντων αλουμινίου, μέσω της επαναχύτευσής τους σε νέα «πράσινα» προϊόντα.

Η ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. Α.Ε. ιδρύθηκε το 1973 και είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ανακυκλωμένου (δευτερόχυτου) αλουμινίου στην Ελλάδα. Στη διάρκεια των ετών έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσαρμόζοντας την παραγωγή της στα ποιοτικά επίπεδα και τις ανάγκες των πελατών της στις διεθνείς αγορές, αλλά και τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, των οποίων οι πωλήσεις, σε συντριπτικό ποσοστό, κατευθύνονται στις εξαγωγικές αγορές.