Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό το οικονομικό κλίμα

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό το οικονομικό κλίμα

Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, όμως η μείωση της αισιοδοξίας των καταναλωτών ίσως σηματοδοτεί, σύμφωνα με αναλυτές το λεγόμενο «αποκορύφωμα».

Σύμφωνα με το Reuters,ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις 119 μονάδες τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 1985 όταν και άρχισε να καταγράφει στοιχεία, έναντι των 117,9 μονάδων τον Ιούνιο, που ήταν ήδη υψηλό 21 ετών. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 118,5 μονάδες.

Ωστόσο, καθώς η θετική επίπτωση από το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων αρχίζει να φθίνει και καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊου, το κλίμα βελτιώθηκε με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Η άνοδος του δείκτη τον Ιούλιο στηρίχθηκε από τη νέα αύξηση της αισιοδοξίας στον κλάδο της βιομηχανίας, που έφτασε νέο ιστορικό υψηλό μετά τις επανειλημμένες αυξήσεις φέτος, ενώ στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007 διαμορφώθηκε η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο δείκτης βιομηχανικού κλίματος αυξήθηκε στις 14,6 μονάδες από 12,8 μονάδες και των υπηρεσιών στις 19,3 μονάδες από 17,9 τον Ιούνιο.

Αλλά η άνοδος του γενικότερου κλίματος περιορίστηκε από τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που αποδίδεται εν μέρει στην χειρότερη εκτίμηση των νοικοκυριών για την μελλοντική οικονομική κατάσταση και τα σχέδιά τους για να προβούν σε μεγάλες αγορές. Αυτό με τη σειρά του συνέβαλε στη μικρή πτώση της αισιοδοξίας στον τομέα του λιανεμπορίου.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος διαμορφώθηκε στο -4,4 από -3,3 τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόλις αναβάθμισε τις οικονομικές του προβλέψεις για την Ευρωζώνη το τρέχον έτος και το επόμενο και αναμένει ότι το momentum θα ενισχυθεί για τις μεγαλύτερες οικονομίες τους επόμενους μήνες.