7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ευρωζώνη: Μικρή αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 1,6%

Ευρωζώνη: Μικρή αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 1,6%

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε ελαφρώς όπως αναμενόταν τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της εκθετικής αύξησης των τιμών ενέργειας, με τον δομικό πληθωρισμό ωστόσο να δείχνει νέες τάσεις επιβράδυνσης.

Ειδικότερα, η Eurostat ανακοίνωσε πως οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του μπλοκ αυξήθηκαν κατά 1,6% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, έπειτα από την άνοδο κατά 1,3% τον Μάρτιο.

Η ΕΚΤ που θέλει να δει τον πληθωρισμό να φτάνει κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα, απέδωσε τις αυξητικές του τάσεις κυρίως στις χαμηλότερες τιμές ενέργειας ένα χρόνο πριν.

Συγκεκριμένα, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση των Απρίλιο, ενώ αντίθετα το κόστος των μη επεξεργασμένων τροφίμων μειώθηκε 0,3%.

Χωρίς αυτούς του δύο ευμετάβλητους παράγοντες, στον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό, μέτρο που θεωρείται πιο κατατοπιστικό και εξετάζει στενά η ΕΚΤ, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση, επιβραδύνοντας μετά την αύξηση κατά 1,0% που είχαν εμφανίσει τον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα, οι τιμές των υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν τα σχεδόν δύο τρίτα του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Απρίλιο, συνεχίζοντας έτσι ανοδική τους πορεία από την αρχή του χρόνου.