Eυρωζώνη: Ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας για πρώτη φορά σε έξι μήνες

Eυρωζώνη: Ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας για πρώτη φορά σε έξι μήνες

Η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε έξι μήνες τον Μάρτιο, παρόλο που ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης ετοιμάζονται για ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων COVID-19, το οποίο θα μπορούσε να καθυστερήσει την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο σύνθετος δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας για την ευρωζώνη της IHS Markit, ο οποίος εξετάζει τη δραστηριότητα στους κλάδους των υπηρεσιών και της παραγωγής και όταν ξεπερνάει τις 50 μονάδες σηματοδοτεί την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, έφτασε τις 52,5 μονάδες συγκριτικά με τις 48,1 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμούσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4% φέτος και 4,1% το 2022. Ωστόσο, η εκτίμηση εξαρτάται από την εξέλιξη την πανδημίας και τον ρυθμό των εμβολιασμών στη Γηραιά ήπειρο.

«Η οικονομία της ευρωζώνης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τον Μάρτιο, με επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη χάρη κυρίως στα ρεκόρ ανάπτυξης της παραγωγής», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Ως προς τους αντίστοιχους δείκτες για τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, ο σύνθετος PMI της Γαλλίας αυξήθηκε από 47 μονάδες τον Φεβρουάριο στις 49,5 τον Μάρτιο, με την κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώνει ότι θα αυξήσει τον ρυθμό των εμβολιασμών από εδώ και πέρα.

Την ίδια ώρα, ο σύνθετος PMI της Γερμανίας έφτασε τις 56,8 από τις 51,1 μονάδες για την ίδια περίοδο, με ώθηση από την αύξηση της παραγωγής που έφτασε τα υψηλότερα της επίπεδα σε περισσότερο από 25 χρόνια, με τιμή 68,5 μονάδων για τον PMI που μετρά αποκλειστικά την παραγωγή.