Euroxx: Μεγάλες οι προκλήσεις, θετικές οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες

Euroxx: Μεγάλες οι προκλήσεις, θετικές οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους ένα δρόμο με αρκετές προκλήσεις, ωστόσο οι προοπτικές των μετοχών τους παραμένουν θετικές εκτιμά η Euroxx, η οποία διατηρεί για όλες τη σύσταση overweight και επισημαίνοντας τις ελκυστικές αποτιμήσεις τους αυξάνει τις τιμές - στόχους, διαβλέποντας περιθώρια ανόδου έως και 70%.

Ειδικότερα, σε έκθεσή της η Euroxx δίνει νέα τιμή-στόχο για τη μετοχή της Apha Bank το 1,25 ευρώ από το 0,90, για τη Eurobank το 0,88 ευρώ από το 0,75 και για την Εθνική τα 3,40 ευρώ από τα 2,50. Παράλληλα ωστόσο, μειώνει την τιμή-στόχο στο 1,45 ευρώ από το 1,55 για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ως κορυφαίες της επιλογές δε, δίνει την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank. Για την Εθνική επισημαίνει την ισχυρή της κεφαλαιακή θέση και το προβάδισμα που διατηρεί στα επίπεδα ρευστότητας, σε συνδυασμό το χαμηλότερο στον κλάδο ποσοστό NPE/NPL και το ενισχυμένη δυναμική αύξησης του κεφαλαίου της από τις υπόλοιπες εκποιήσεις.

Όσον αφορά στην Eurobank, υπογραμμίζει τη σημαντική μείωση του NPE που πέτυχε με την ολοκλήρωση του πλάνου μετασχηματισμού της (λόγος NPE στο 15% το 2020), επισημαίνοντας παράλληλα την ισχυρή της δραστηριοποίηση διεθνώς, που της προσφέρει μεγαλύτερη διαφοροποίηση.

Γενικότερα, η Euroxx επισημαίνει στη έκθεσή της ότι μέχρι στιγμής οι ελληνικές τράπεζες στο σύνολό τους έχουν διατηρήσει ισχυρή κεφαλαιακή θέση και βελτιωμένο προφίλ ρευστότητας, ενώ οι δείκτες NPE τους ακολουθούν φθίνουσα πορεία.

Συγκεκριμένα, αναφέροντας ότι παρόλο που το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα (αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020 στο 10% έναντι 8% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως) και έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα, η Euroxx τονίζει τον δείκτη CET1 στο 14,7% στο εννεάμηνο έναντι μέσου όρου της ΕΕ 15,2% και την αναλογία δάνεια προς καταθέσεις στο 83,7%, ενώ οι δείκτες NPE συνεχίζουν να υποχωρούν στο β’ εξάμηνο του 2020.

Σε συνδυασμό με τα μέτρα της κυβέρνησης δε, η έκθεση εκτιμά ότι οι νέες ακαθάριστες εισροές NPE το 2021 θα διαμορφωθούν στο διαχειρίσιμο επίπεδο των 5,5 δισ. ευρώ, την ώρα που η αύξηση του κόστους προβλέψεων για αναμενόμενες απώλειες δανείων απορροφήθηκε από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να μειώσουν τα NPE's τους και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία έχουν εφαρμόσει με επιτυχία το σχέδιο «Ηρακλής 1», που αναμένεται να οριστικοποιηθεί με το πρώτο εξάμηνο του 2021 και να μειώσει τα NPE's τους κατά 31,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές και οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν το «Ηρακλής 2», με στόχο να μειώσουν περαιτέρω τα NPE's έως και  30 δισ. ευρώ επιπλέον, στοχεύοντας έτσι σε μονοψήφια αναλογία NPE έως το 2022. Σύμφωνα με την Euroxx δε, η έγκαιρη και αποτελεσματική διάθεση των εμβολίων σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά κονδύλια αναμένεται να υποστηρίξουν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να επιτύχουν βιώσιμη κερδοφορία. Σε συνδυασμό με θέματα Tier II και εσωτερικές κεφαλαιακές δράσεις, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η κεφαλαιακή τους θέση προκειμένου να υποστηρίξει τους στόχους μείωσης των NPE's. Σε αυτό το πλαίσιο, η Euroxx ενσωματώνει στο μοντέλο της τιτλοποιήσεις 16 δισ. ευρώ εντός «Ηρακλή 2», με συνολικό κέρδος 2,6 δισ. ευρώ.