Eurostat: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Κατά 1,7% αναπτύχθηκε, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το γ΄ τρίμηνο, ρυθμός που είναι ο χαμηλότερος από το δ'' τρίμηνο του 2014, καθώς η ένταση μεταξύ ΕΕ και Ρώμης αλλά και η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, επηρέασαν αρνητικά την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε κατά το γ΄ τρίμηνο στο 0,2% από το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι ρυθμού ανάπτυξης αύξηση 0,4% το β΄ τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 1,7% το γ΄ τρίμηνο, ρυθμός που είναι ο χαμηλότερος από το δ'' τρίμηνο του 2014. 

Συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2015 η γερμανική οικονομία

Συρρίκνωση για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2015 κατέγραψε η γερμανική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του 2018, καθώς οι παγκόσμιες διαμάχες ανέτρεψαν αρνητικά την παραδοσιακή κινητήρια δύναμη αύξησης των εξαγωγών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης δημιουργώντας ανησυχίες.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Μάλιστα, σε δημοσκόπηση του Reuters, οικονομολόγοι προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 0,1%.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η οικονομία αυξήθηκε κατά 1,1% από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν προσαρμοσθεί βάσει ημερολογίου. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξη 1,3%.

«Η μικρή υποχώρηση στο ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ήταν κυρίως αποτέλεσμα των εξελίξεων στο εξωτερικό εμπόριο: οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι υπήρχαν λιγότερες εξαγωγές αλλά περισσότερες εισαγωγές στο τρίτο τρίμηνο απ' ό,τι στο δεύτερο», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ινστιτούτο ZEW, οι επενδυτές δεν ανέμεναν ότι η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει ταχέως από ένα αδύναμο patch κατά το τρίτο τρίμηνο.