Eurostat: Στις 20 φτωχότερες της ΕΕ τέσσερις ελληνικές περιφέρειες

Eurostat: Στις 20 φτωχότερες της ΕΕ τέσσερις ελληνικές περιφέρειες

Τέσσερις ελληνικές περιφέρειες περιλαμβάνονται στις 20 φτωχότερες στην Εευρωπαική Ένωση σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που αποκαλύπτει ότι το 2017 20 ελληνικές περιφέρειες βρίσκονταν κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Ειδικότερα, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2017 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (46%), στην Ήπειρο και το Βόρειο Αιγαίο (48%) και στη Δυτική Ελλάδα (49%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Πελοπόννησος (56%), η Κρήτη (57%), η Δυτική Μακεδονία (59%), η Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (62%) και το Νότιο Αιγαίο (72%).

Αναλυτικά, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στην 11η θέση, η Ήπειρος στην 13η, το Βόρειο Αιγαίο στην 14η και η Δυτική Μακεδονία στην 17η θέση.

Την ίδια ώρα, αν εξαιρεθεί η Αθήνα, όλες οι περιφέρειες πλην Αττικής βρίσκονταν κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Επιπλέον, όσον αφορά στην Ελλάδα το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν διαμορφώθηκε στο 67% του μέσου κοινοτικού ενώ μόνο η Αττική που αποτελεί το 91% του κοινοτικού ΑΕΠ κατέγραψε κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.

Ανάμεσα στις είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ βρίσκονται πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας, τέσσερις της Ουγγαρίας, τρεις της Πολωνίας, δύο της Ρουμανίας και δύο υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στη βορειοδυτική Βουλγαρία (31% του κοινοτικού).

Τέλος, συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2017 κυμάνθηκε μεταξύ 31% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας και 626% στο κέντρο του Λονδίνου.

Επομένως, οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου, το Λουξεμβούργο (253%), η περιφέρεια της νότιας Ιρλανδίας (220%), το Αμβούργο (202%) και οι Βρυξέλλες (196%).