Ευρωπαίος αξιωματούχος: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας - «Πρόωρη» η συζήτηση για τις συντάξεις

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018, 17:11 - Τελευταία ενημέρωση: 20:30
-A +A
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας - «Πρόωρη» η συζήτηση για τις συντάξεις

Πρόωρη χαρακτήρισε τη συζήτηση για τη μη περικοπή των συντάξεων αξιωματούχος της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους ενόψει του Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου στη Βιένη. «Τηρήστε τις δεσμεύσεις και υλοποιείστε τις μεταρρυθμίσεις», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε προς την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη δήλωση του Α. Τσίπρα για το κλείσιμο του κύκλου της δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ σχολίασε ότι ενδεχομένως στην παρούσα φάση να μην χρειάζονται περικοπές, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει αν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος.

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπογράμμισε την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου στη Βιένη δεν θα εξετάσει το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η όποια συζήτηση πριν την επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα θα ήταν «πρόωρη».

Υπενθύμισε, πάντως, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συζητηθούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων κλείνει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ.

Σχολίασε, δε, ότι ενδεχομένως στην παρούσα φάση να μην χρειάζονται περικοπές, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει αν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε: «Το βασικό ζήτημα παραμένει: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και να μην πάει πίσω τις μεταρρυθμίσεις».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, «στηρίζεται στα πόδια της» και «πλέον αποφασίζει μόνη της», παρατηρώντας, όμως, ότι υπάρχει και η «μεταμνημονιακή εποπτεία».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα