Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η Ελλάδα θα παραμείνει υπό ενισχυμένη «εποπτεία» μετά το τέλος του προγράμματος

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η Ελλάδα θα παραμείνει υπό ενισχυμένη «εποπτεία» μετά το τέλος του προγράμματος

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum από το κλείσιμο της πιο γρήγορης αξιολόγησης στην εποχή των μνημονίων και να παρουσιάσει ως δεδομένη την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεύδουν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών. 

Ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, την αισιοδοξία του ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης βρίσκεται πάρα πολύ κοντά. Ωστόσο, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει προληπτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, επομένως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, θα υπάρξει, ωστόσο, ενισχυμένη «εποπτεία» από τους πιστωτές, όπως για όλες οι χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια.

Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προ μηνός διαμηνύσει ότι βάσει των κανονισμών της Ε.Ε., η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία μέχρι να αποπληρώσει το 75% των επίσημων δανείων, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από την κυβέρνηση. 

Όπως επισήμανε ο αξιωματούχος, η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις άλλες μνημονιακές χώρες, διότι υπάρχει ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα έχει πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας γιατί οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν είναι σημαντικές και το οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο ευνοϊκό σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα της Ευρωζώνης, «βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας των ελληνικών μνημονίων, καθώς το τρίτο πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του». Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν, στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, την πορεία της τρίτης αξιολόγησης. Η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» που καταθέτουν οι θεσμοί σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων που έχουν συμφωνηθεί αναμένεται να είναι έτοιμη ως αύριο, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, καθώς το Ιανουάριο νομοθετήθηκε ένας τεράστιος όγκος προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων.

Την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, συμπλήρωσε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να διαπιστώσουν ότι περίπου όλα έχουν γίνει και να συζητήσουν ποια θα είναι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα. Σε γενικές γραμμές, σχολίασε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η τρίτη αξιολόγηση κύλησε τόσο ομαλά και η τεχνική συμφωνία επετεύχθη με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, τονίζοντας ωστόσο ότι «αν αυτό συνέβαινε τα τελευταία 8 χρόνια δεν θα ήμασταν εδώ τώρα».

Όσον αφορά το συγκεκριμένο ύψος της επόμενης δόσης των δανείων, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, ωστόσο αναμένεται να είναι μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ και να εκταμιευθεί σε υποδόσεις. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η πρώτη εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε ότι εκτός από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανειακών υποχρεώσεων, ένα μέρος της επόμενης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει να δημιουργείται ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας, που θα χρειαστεί η Ελλάδα για τη μετα-μνημονιακή εποχή.

Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και ως μήνας «κλειδί» θεωρείται ο Ιούνιος, καθώς αναμένεται να ληφθούν οι τελικές και σημαντικές αποφάσεις που θα προετοιμάσουν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε ότι βάσει της συμφωνίας, στο τέλος του προγράμματος θα γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αναμένεται να συμφωνηθεί η περαιτέρω ελάφρυνσή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν σύντομα για να γίνουν κατανοητά τα στοιχεία που ενδεχομένως μπορεί να εφαρμοστούν. Σε πολιτικό επίπεδο, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν αργότερα και οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Πρώτο θέμα η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας