Ευρωπαίος αξιωματούχος: 15 μέρες διορία για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα

Ευρωπαίος αξιωματούχος: 15 μέρες διορία για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα

Διορία περίπου 15 ημερών έχει η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει την εφαρμογή των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, ώστε να μπορέσει το Eurogroup της 21ης Ιουνίου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα ακολουθήσει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες σχετικά με την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα, το χρονοδιάγραμμα είναι «στενό», καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων θα πρέπει οι θεσμοί να συντάξουν την καθιερωμένη έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη περί τις 18-19 Ιουνίου προκειμένου να λάβει την έγκριση και του EuroWorking Group πριν πάει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εφαρμογής των προαπαιτούμενων και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις. 

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 και το 2019, ωστόσο προειδοποίησε ότι δεν εκκαθαρίζονται όσο γρήγορα θα έπρεπε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υποδοχή 1δισ που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση. Στις 4 Ιουνίου αναμένεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου και αν δεν είναι ικανοποιητική, μετά τις 15 Ιουνίου το 1 δισ. της υποδόσης θα επιστρέψει πίσω στο πρόγραμμα και «αυτό θα είναι απογοητευτικό».

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι προ το 2009, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις οδηγούσαν σε κόστος πολύ πέραν της παραγωγικότητας και σε συστημική ανεργία άνω του 10% ακόμα και στις καλές εποχές, οδηγώντας μαθηματικά στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε ότι η τρόικα εξετάζει αυτή τη στιγμή το πως επιστρέφοντας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα πιστοποιηθεί η συλλογικότητα της εκπροσώπησης και το πως το νέο σύστημα δεν θα εγκλωβίζει την οικονομία μόνο σε αυξήσεις.

Αναφορικά με το πλαίσιο επιτήρησης στη μεταμνημονιακή περίοδο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι «όλες οι χώρες έχουν δεσμεύσεις», ότι «όλες οι χώρες έχουν στόχους και επιτήρηση» και εξήγησε ότι το πλαίσιο δεν θα μοιάζει με «μνημόνιο», αλλά ούτε θα είναι και λευκή επιταγή.

Ερωτηθείς σχετικά με το εναπομείναν ένα δισ. της τρίτης αξιολόγησης (που έχει συνδεθεί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου) εκτίμησε ότι η έκθεση των θεσμών θα είναι θετική ως προς τη λειτουργία του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ για την αποπληρωμή οφειλών τα στοιχεία θα κατατεθούν στις 4 Ιουνίου. 

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στη μετά-μνημόνιο εποχή, είπε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει περίπλοκο και κοστοβόρο για τους επενδυτές, ενώ η δημόσια διοίκηση έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή