Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία το χτεσινό Εurogroup

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία το χτεσινό Εurogroup

Θετική είναι η εξέλιξη για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά και τις χθεσινοβραδυνές αποφάσεις του Εurogroup για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την οικονομία τις χθεσινοβραδυνές αποφάσεις του Εurogroup για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και την επιστροφή στην Ελλάδα κερδών ύψους 767 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης που έχουν ελληνικά ομόλογα.

Όπως επισήμανε σήμερα ο Πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, οι αποφάσεις για την Ελλάδα βασίζονται στην έκθεση των θεσμών που διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση τήρησε όλες τις δεσμεύσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους,

ενώ στέλνουν ένα πολύ θετικό μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές για την οικονομία. Επιπλέον, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε θετικές τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου η εκταμίευση

Από την άλλη ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις που έχει μπροστά της. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε προχθές στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία χαρακτήρισε πολύ καλή ενώ διαπίστωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι τα 767 εκατομμύρια ευρώ προς την Ελλάδα που δεν είναι δάνεια αλλά δωρεάν χρηματοδότηση της χώρας, θα δοθούν μόλις ολοκληρωθούν οι επικυρώσεις από εθνικά κοινοβούλια, κάτι που εκτιμά ότι θα γίνει στις αρχές του επόμενους έτους.

Εκτός από την αξιολόγηση και την χορήγηση των χρημάτων στην Ελλάδα, το Εurogroup ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, κάλεσε τους θεσμούς και τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης να εξετάσουν το ενδεχόμενο τα χρήματα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών να διατίθενται και για αναπτυξιακές επενδύσεις.