Ευρωπαϊκά stress tests: Τελευταίες ήρθαν Barclays, Lloyds και η ιταλική BPM

Ευρωπαϊκά stress tests: Τελευταίες ήρθαν Barclays, Lloyds και η ιταλική BPM

Τελευταίες στην κατάταξη των ευρωπαϊκών τραπεζών ήρθαν οι βρετανικές Barclays και Lloyds, ενώ κακή ήταν και η επίδοση της ιταλικής BPM στα ευρωπαϊκά stress tests που πραγματοποιήθηκαν με στόχο να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητά τους στις χρηματοπιστωτικές αναταράξεις.

Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ κάλυψε 48 τράπεζες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 70% του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ. Οι 33 συμμετέχουσες τράπεζες υπό την εποπτεία της ΕΚΤ αντιστοιχούν στο 70% του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα της ζώνης του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στον δικτυακό της τόπο.

Σύμφωνα με αναλυτές οι τράπεζες που δεν ολοκληρώνουν το «δυσμενές» ή δυσκολότερο μέρος των tetst χωρίς να διατηρήσουν τον κεφαλαιακό δείκτη πάνω από το 5,5%, κινδυνεύουν να αναγκαστούν να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια ή να πουλήσουν στοιχεία ενεργητικού με υψηλό ρίσκο.

Παρότι καμία τράπεζα δεν «έπεσε» κάτω από το 5,5%, η Barclays έπιασε το 6,37%, η οταλική BPM το 6,67% και η Lloyds το 6,8%. Η ιταλικά UBI 7,46%.

Καλύτερα από τα αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ, η οποία συντονίστηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), δείχνουν ότι τα τελευταία δύο έτη οι 33 μεγαλύτερες τράπεζες υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν γίνει ανθεκτικότερες σε χρηματοπιστωτικές διαταραχές. Παρά την εφαρμογή ενός αυστηρότερου δυσμενούς σεναρίου συγκριτικά με την άσκηση του 2016, ο μέσος δείκτης CET1 και των 33 τραπεζών έπειτα από τριετή περίοδο ακραίων καταστάσεων διαμορφώθηκε υψηλότερα στο 9,9%, από 8,8% πριν από δυο έτη.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση είναι ανθεκτικότερες σε μακροοικονομικές διαταραχές από ό,τι πριν δυο έτη. Επίσης, χάρη στην εποπτεία μας, οι τράπεζες έχουν συσσωρεύσει σημαντικά περισσότερο κεφάλαιο, ενώ παράλληλα μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και, μεταξύ άλλων, βελτίωσαν τους εσωτερικούς ελέγχους και τη διακυβέρνηση κινδύνου,» δήλωσε η Daniele Nouy, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, η άσκηση μάς βοηθά να δούμε σε τι είναι περισσότερο ευάλωτες οι μεμονωμένες τράπεζες και σε ποιες περιπτώσεις ομάδες τραπεζών παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε ορισμένους κινδύνους.»