Eurogroup: Συμφωνία για πακέτο στήριξης 540 δισ. ευρώ

Eurogroup: Συμφωνία για πακέτο στήριξης 540 δισ. ευρώ

Σε συμφωνία για πακέτο στήριξης 540 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού κατέληξαν στις 11 το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Έπειτα από έντονες διεργασίες και τρεις αναβολές στην ώρα έναρξης της τηλεδιάσκεψης, το Eurogroup συμφώνησε σε ένα πακέτο στήειξης που θα ανέλθει σε 540 δισ. ευρώ συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα, τα 240 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τα 200 από τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για δανεισμό των επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα 100 από το ειδικό ταμείο SURE, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις απώλειες των εργαζομένων από τα μειωμένα ωράρια που εφαρμόζουν χιλιάδες επιχειρήσεις, προκειμένου να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας.

«Η τηλεδιάσκεψη τελείωσε υπό τα χειροκροτήματα των υπουργών» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Λουίς Ρέγκο. 

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό. Σε μία ένδειξη ότι η Ολλανδία υποχώρησε από την προηγούμενη σκληρή στάση της, δεν συνδέονται με τις πιστωτικές γραμμές οικονομικοί όροι, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

ΥΠΟΙΚ Ολλανδιας: Ήρθαμε σε συμφωνία

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βοπκε Χουκστρα ανακοίνωσε μέσω Twitter οτι επήλθε συμφωνία στο Eurogroup. 

Ο Χουκστρα δήλωσε ότι ο ESM θα είναι το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης καθώς η Ολλανδία παραμένει αντίθετη στο Ευρωομολογο.