Eurogroup: Πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις χρειάζεται η Ελλάδα

Eurogroup: Πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις χρειάζεται η Ελλάδα

Πρόοδο στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων ζήτησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στην Ελλάδα για τρίτη διαδοχική χρονιά.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ένα μαραθώνιο Eurogroup που διήρκεσε 18 ώρες, ο ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς είναι πρωταρχικής σημασίας.

Στη συνεδρίαση των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ δόθηκε το πράσινο φως και επισήμως στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του ο ευρωπάιος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων τονίζοντας πως είναι ένα αχρείαστο μέτρο και πως το Eurogroup συμφωνεί με την μη περικοπή τους.

«Ποτέ δεν θεώρησα πως είναι σωστές οι περικοπές στις συντάξεις», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις 1,4 εκατ. συνταξιούχων».

Σημείωσε πως «η Ελλάδα συνεχίζει να προχωράει μπροστά» και υπενθύμισε ότι «στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα». «Οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς», ανέφερε.

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε πως για την Ελλάδα ο στόχος είναι ξεκάθαρος: «Να ενισχύσει την ανάπτυξη και να σεβαστεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος». «Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», πρόσθεσε.

Συνεχίζεται ο διάλογος με την Ιταλία

Για το «καυτό» θέμα της Ιταλίας, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως η γειτονική χώρα θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Μπουένος Άιρες, στη Σύνοδο των G20, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε και τον υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, σημειώνοντας πως είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες θα συνεχίζονται.

Ακόμη, ο επίτροπος εξήρε την αλλαγή πλεύσης της ιταλικής ηγεσίας, επισημαίνοντας πως αυτή την εβδομάδα άλλαξε η ρητορική των Ιταλών και διαφαίνεται μια θέληση για συνεργασία και μια προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τη Ρώμη προχωρούν με εντατικό ρυθμό, αλλά τόνισε ότι η Κομισιόν «αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες». «Χρειαζόμαστε δεσμεύσεις που πρέπει να είναι αξιόπιστες», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μοσκοβισί τόνισε ότι η Κομισιόν δεν εμπλέκεται στις δημοσιονομικές πολιτικές που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση, αλλά προσπαθεί να διασφαλίσει ότι είναι συμβατές με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

«Δεν αμφισβητούμε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η επιλογή είναι της ιταλικής κυβέρνησης, διότι εναπόκειται στην ιταλική κυβέρνηση να κάνει τις δικές της επιλογές πολιτικής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Δυσκολεύτηκαν αλλά... τα κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύθηκαν να συμφωνήσουν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, στο τέλος όμως τα κατάφεραν και κατέληξαν σε συμπεράσματα που αποδέχονται τόσο το Παρίσι, η Ρώμη και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τους FT, η τελική συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα για να εξοπλιστεί η τραπεζική ένωση της ευρωζώνης με περισσότερα χρηματοπιστωτικά εργαλεία και να δώσει στον ESM επιπλέον ευελιξία ως προς το πώς μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις αναταράξεις της αγοράς.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά και το καθένα εγείρει προβλήματα», εξήγησε μια πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, ενώ διευκρίνισε ότι μεταξύ των 27, η Ιταλία ήταν η χώρα που βρέθηκε στην πιο δύσκολη θέση.