Eurogroup: Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειωθεί το αφορολόγητο

Eurogroup: Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειωθεί το αφορολόγητο

Παρά τις υποσχέσεις της προς τους φορολογούμενους η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν που εξέδωσε το σημερινό Eurogroup στο Βουκουρέστι όπου εγκρίθηκε η αποδέσμευση της δόσης των 978 εκατ. ευρώ.

Στο κείμενο του Eurogroup, μεταξύ άλλων τονίζεται ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι προσωρινό και θα λήξει στο τέλος του 2019, ενώ το Eurogroup κάνει εκτενή αναφορά στις υποχρεώσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, με ειδική αναφορά στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν όλες τις μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουν φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα και στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα, τη μείωση των ανεξόφλητων ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μηδέν, τη συλλογή φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προσλήψεις του δημόσιου τομέα, ιδιωτικοποιήσεις καθώς και μεταρρυθμίσεις στην αγορά», σημειώνει η ανακοίνωση. 

Παράλληλα, χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας το να «συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα ώστε να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τις online δημοπρασίες, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τη χρεωκοπία νοικοκυριών με στόχο να εξαλειφθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των περιπτώσεων μέχρι το τέλος του 2021 και να σημειωθούν βελτιώσεις στη διαχείριση εγγυήσεων δανείων». 

Η ανακοίνωση του Eurogroup τονίζει ακόμα ότι «οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθήσουν στενά τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού καθώς και των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αναφέρθηκε στο ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κάτι που έχουν κάνει και άλλες χώρες και υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι για να προχωρήσει σε αυτό και η Αθήνα θα πρέπει «να νιώθουν άνετα όλοι οι πιστωτές της».

Θετικός γύρω από το ζήτημα εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος επισήμανε ότι «από τα 9,5 δισ. ευρώ που απομένει να αποπληρώσει η Ελλάδα στο Ταμείο, τα 3,5 δισ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν με επιτόκιο ύψους σχεδόν 5%, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές».

Ως εκ τούτου, από την πλευρά του ESM έχει νόημα η πρόωρη αποπληρωμή, πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, τονίζοντας κι αυτός ότι «θα πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις με όλους τους πιστωτές».

Τέλος, από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για χρόνια προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα success story και σήμερα έγινε ένα βήμα ακόμα. Παράλληλα, σημείωσε επίσης ότι το μέτρο για το νέο νόμο Κατσέλη είναι προσωρινό και πρόσθεσε ότι «θα το παρακολουθούμε όλοι».