Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση των 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση των 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Την εκταμίευση του τέταρτου πακέτου μέτρου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ύψους 767 εκατ. ευρώ αποφάσισε σήμερα το Eurogroup. Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι πρόκειται για το τρίτο πακέτο που αποδεσμεύεται επί της παρούσας διακυβέρνησης, μέσα σε ένα χρόνο, έχοντας συνολικά ενισχύσει τα ταμιακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,05 δις.

Στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται επίσης στην 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα λέγοντας ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που εν μέσω της πρωτόγνωρης, σε παγκόσμιο επίπεδο, υγειονομικής κρίσης, δημοσιεύεται θετική έκθεση για τη χώρα μας.

Στην έκθεση, όπως σημείωσε, εκθειάστηκε, για άλλη μια φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Αντίδραση η οποία, όπως υπογραμμίστηκε, συμβάλλει καθοριστικά στη γρηγορότερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Επίσης, αναφέρει ότι επικροτήθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021. «Προοπτικές που ενισχύονται μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των σημαντικών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τους οποίους εξασφάλισε η Ελληνική Κυβέρνηση», υπογράμμισε.

«Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών, των αγορών, των επενδυτών, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και – πρωτίστως – της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών, με στόχο να υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, να αναδιατάξουμε την οικονομία μας και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη», επισήμανε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutche Welle από τα 767 εκατ. ευρώ, στη χώρα μας θα εκταμιευθούν περίπου 640 εκατ. ευρώ, που είναι τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Eυρωζώνης. Τα υπόλοιπα 137 εκατ. ευρώ θα προέλθουν με έμμεσο τρόπο με τη συνέχιση της διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων σε μέρος των δανείων της δεύτερης διάσωσης της χώρας.

Η εκταμίευση των 640 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσα στις επόμενες βδομάδες με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕSM, αφού προηγουμένως δοθεί το «πράσινο φως» και από ορισμένα κοινοβούλια χωρών μελών.